Напълно подкрепям това действие на българското правителство (б.р. изгонването на 70 руски дипломати), нямаше друг изход. Това беше една организирана руска провокация, защото цялото поведение на посолството, на посланика водеха към един такъв отговор. Това не е изключение в рамките на ЕС.

Това заяви в студиото на „120 минути“ писателят и дипломат Леа Коен.

"Прецеденти в отношенията между държавите с „персона нон грата“ България има много, има какво да си спомни и да се поучи от тях", добави тя.

Леа Коен и проф. Александър Оскар от организацията на евреите в България "Шалом" представиха книгата „Спасение, гонения и Холокост в Царска България (1940-1944)“, която според проф. Оскар е първата по рода си книга, която представя хронологията на събитията, свързани със съдбата на българските евреи в годината на Втората световна война.

„Тя много ясно дава отговор на въпроса дали евреите от старите предели на Царство България са били спасени и кои са спасителите, като Димитър Пешев, лидерите на Българската православна църква и много други знайни и незнайни хора, които са били съпричастни със страданието на българските евреи“, заяви проф. Оскар.

Вижте повече във видеото.