Забавих малко поставянето на третата доза и вирусът ми даде урок, че когато си решил да правиш нещо, най-добре е да го направиш навреме. Дадох положителен резултат, не се наложи влизане в болница, още по-малко пък интубация.

Това заяви в студиото на „120 минути“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод твърденията, че e бил в изключително тежко състояние заради COVID-19.

“Със сравнително добро лечение успях да преодолея в рамките на седмица – 10 дни. След това обаче този прочут пост-COVID синдром показа своите качества. Цялото тяло страда при едно такова заболяване и кой, каквото си има, го усложнява. Имаше игра на кръвното налягане, висока кръвна захар. Слава богу е преодолимо”, добави той.

Кунчев каза още, че в момента се чувства добре и е на работа от седмица.

„В самото начало много се ядосах, четейки тези дивотии“, добави той.

По думите му, за да си „позволиш да приемаш, че всичко, което се пише по мрежите за истина,  значи, че нямаш най-елементарен усет за това как да отделяш истината от лъжата, което е много лошо“.

„През последните дни започнаха да излизат информации за бъдещи политики в здравеопазването и част от тях са за борбата с пандемията. Това, че още отсега се знае, че ще се обърне внимание на една много закъсняла, но и много добра, широка кампения, много ме радва. Без нея не можем да минем“, обясни Кунчев.

Доцентът допълни, че обществото си искат стария живот и това е нормално.

„За съжаление, търсейки човека, който им пречи, се насочват към тези, които се опитват да върнат този стар живот. На всички е ясно, че без по-високо ниво на имунизация, няма да може да се върне. Рано или късно ще я направим тази имунизация, обаче преди това ще платим цената“, заяви Кунчев.

Според него това, което до момента идва като информация за „Омикрон“, е оптимистично.

„Той започва еволюционно да върви точно към това, което очакваме. По този път са минали и други вируси и бактерии. Никой микроорганизъм няма потенциал да предизвиква пандемия 2,3, 5 г. наред и да не се намери начин или той да се приспособи към нас, или ние да намерим много ефективни ваксини и мерки и да успеем да го избутаме“, обясни Кунчев.

По думите му „Омикрон“ може би ще стане нормален респираторен вирус, на който няма да му обръщаме много внимание и с който ще живеем.

За Кунчев тръгването на училище утре ще е много изстрадан компромис, защото е ясно, че с това ще има известно повишение на болестта.

"Но не може до безкрай тези деца да не са в училище", категоричен е той.