Все още изключването от системата SWIFT на Русия не e факт. Чуха се заявките на Съединените американски щати, Европа и Канада, че възнамеряват да изключат няколко банки. Това каза кореспондентът на bTV в Москва.

Но и тук, както и в Брюксел, все още няма информация кои ще са тези банки.

Според предположение на местните медии, най вероятно става дума за търговските банки, които преди дни бяха вече въведени в санкционния списък на Запада с други ограничения.

Това се приема с тревога в Русия, но умерена, тъй като още през 2014 г. Русия след въвеждането на първия пакет западни санкции, разработи своя собствена система за междубанкови разплащания, която вече успешно работи и затова централната банка днес в свое заявление успокои, че банковата система на Русия ще работи нормално при всякакви сценарии.

Това означава, че работата на банките на вътрешния пазар не е засегната при евентуалното изключване на определени финансови институти от SWIFT. Tова ще засегне външните разплащания.

Вероятно ще възникне въпросът как европейските контрагенти на Русия ще плащат за доставените стоки и най-вече за енергийните ресурси.

В Русия работят общо 335 финансови институции, така че най-вероятно страната ще пренасочи разплащанията си с чужбина към други финансови институции.

Дебитните и кредитните карти дори и системата SWIFT да бъде изключена Русия от тях това няма да повлияе на тази разплащателна способността на руснаците.

Вижте още във видеото.