Дами и господа, в този изключително важен момент за цяла Европа и за България като част от европейското семейство, съм истински щастлив, че в сряда, в програмата на бТВ проследихме на живо годишната реч за състоянието на съюза.

Бих откроил няколко акцента от думите на Урсула фон дер Лайен, които дори със закъснение заради хаоса в българската политика, неизменно ще дадат отражение върху живота на всички ни. Може част от вас да са съгласни, а друга част - не. Важното е да се говори по тези теми, защото България изостава много сериозно от дневния ред на съюза, а във външен план активността на София е сведена до нула.

Тази реч беше ясен сигнал, че отношенията между Брюксел и Москва достигнаха до точка, от която няма връщане назад – думите на Комисията, изразени чрез нейния председател:
"санкциите ще останат и в момента трябва да продължим по този начин, а не да се примиряваме", са директният отговор на ултиматума на Москва при спирането на газа за Германия по-рано този месец.

Това означава, че с "Газпром" няма да се преговаря. А предложението "газ срещу смекчаване на санкции" е отхвърлено. Дори и с цената на неизбежни ограничения, които са с неясни финансови, политически и социални измерения през следващите месеци.

Голямата мишена в речта от сряда е начинът, по който се определят цените на енергията. Най-после чухме от Брюксел, че е необходима спешна реформа на механизмите, по които работи Европейската енергийна борса, където цената се определя от цената на най-скъпия доставчик.

Това означава, че енергията, която се произвежда от слънце или атом, които имат много по-ниски производствени разходи, се търгува като енергия, произведена от горене на газ. Това е основната причина за космическите стойности, които наблюдаваме в последната година. Средното увеличение за съюза е 10 пъти.

Предлага се таван на печалбите на фирмите, които произвеждат енергия с ниска себестойност и които в момента трупат свръхпечалби. Някои страни-членки вече прилагат подобен механизъм, но идеята на ЕК е той да бъде приложен от всички – "В тези времена е грешно да се трупат рекордни приходи и печалби, на основата на войната и на гърба на нашите потребители", гласи позицията на Европейската комисия.

Интересно е как тези предложения, които анализираме от началото на сезона в "120 минути", ще отекнат в българската предизборна кампания. До този момент малцина кандидати за следващия парламент поставят тези въпроси в дневния ред на обществото и имат достатъчно знания и експертиза, за да изразят позициите си на разбираем език. Същото важи и за служебния кабинет.

В някои отношения в момента България е в много по-благоприятна позиция от редица други страни-членки - страната ни е производител на електроенергия. Но в други отношения изостава доста сериозно - зависими сме от един източник на газ и петролни продукти.

Все още висят въпросите – какви пакети за бизнеса и потребителите се подготвя от София в случай на невъзможност за сформиране на правителство? Какви средства ще са нужни и в какъв размер от БВП ще са те? Каква ще е позицията ни по предложението за реформиране на енергийния пазар?

Каква ще е позицията ни по "временния данък" върху свръхпечалбите на компаниите, произвеждащи електричество от възобновяеми източници, лигнитни въглища или ядрена енергия? Дори мисли ли се върху механизъм за допълнително облагане на транзитните количества руски газ по "Балкански поток"?

Това са въпроси и към служебния кабинет, и към кандидатите за следващия парламент. Ако не са готови с отговорите сега, ще трябва да отговорят много скоро. Но по малко по-различен начин...