Вероятно много от вас очакват коментарът днес да е посветен на вицепремиера Симеонов, но с удоволствие ще предоставя тази възможност на психиатъра доктор Николай Михайлов, който ще е тук след минути.

Защото понякога в света се случват неща, които ни изглеждат далечни и неясни, но имат много големи последствия върху нашия живот тук и сега. Събития, в които има потенциал да променят конфигурацията на властта и реториката на политиците.

Подобно събитие е убийството в саудитското консулство в Истанбул. Много скоро то може да окаже влияние и върху живота, и на бабите ни.

Според турското разузнаване, изпускащо контролирано информация към турски медии, саудитски агенти са ликвидирали по брутален начин човек на име Джамал Хашоги. За този човек ще ви разкажем в "Роуминг". Отзвукът от убийството е толкова голям, че американската администрация може да бъде принудена да предприеме мерки срещу Рияд, които от своя страна да отрежат част от петролните доставки.

Дори не е нужно това да се случи. Достатъчно е Рияд само да заплаши, че ще го направи, за да се повишат цените на петрола преди зимата в Европа.

Това се нарича "допълнителен дивидент – риск". Той е включен в стойността на петрола, който всички държави плащат днес. Цената се образува по следния начин: стойносттa на един барел е да кажем X долара. Към тези пари се прибавят и X долара "допълнителен дивидент – риск" заради страха на клиента, че евентуално доставките могат да намалеят. Ето защо всички започват да купуват колкото е възможно повече петрол на по-висока цена.

Ето ви сценарий за актуализация на цените на петрола и респективно на газа, и респективно на парното, и респективно на горивото по бензиностанциите, и на стоките в магазините, и на билетите в киното, и на хляба, и на киселото мляко.

Налице е потенциал за промяна на атмосферата в редица европейски държави, които ще влязат в предизборните кампании за европейските избори със скачащи нагоре цени. Може да не е с много, но това ще обърка много политически планове и стратегии.

И всичко това заради едно убийство, обвито в мистерия. Не случайно Русия мълчи и няма да чуете коментар от Кремъл по темата. Москва наблюдава, изчаква и променя прогнозите си за приходи в бюджета.

Това, разбира се, е песимистичен сценарий за последствията. Но всичко, което ви описах, зависи от една единствена държава – Турция. Ердоган държи всички козове. В английския език този термин се нарича "smoking gun" – неуспоримо доказателство. Защото Турция твърди, че има аудио-доказателства. В момента те са ценна разменна монета.

Със сигурност от поне седмица двама турски пратеници сърбат чай в двореца в Рияд и с победоносен поглед преговарят за доказателствата, с които разполага турската държава. Ако те не видят бял свят, очаквайте скоро турската икономика да започне да излиза от кризата и с много саудитски милиарди. 

Голямата политика винаги е била брутална, но днес става и явно опасна.