Отива си една седмица, в която битката за ваксините придоби нови измерения. "АстраЗенека" свали прогнозата си за доставка на ваксини за Европейския съюз с още минус 10 милиона дози, а Европа отговори с проверка за безопасността на препарата във връзка с инциденти в различни части на Съюза.

И въпреки че не чухме ясни доказателства, че ваксината е свързана с повишен риск от тромби, редица европейски държави превантивно спряха цели партиди. България пък спря изцяло ваксинацията с "АстраЗенека".

Така временно беше прекратена ваксинационната програма, която в последните три седмици можем да обобщим с изречението "кой как се нареди", докато болници и кабинети си играят на "тука има, тука нема".

Проблемът обаче е много по-голям. Европейският съюз тотално се губи в отношенията си с компаниите. Уж ваксини няма, а из Европа има неизползвани количества. 900 000 дози "АстраЗенека" залежават във Франция, а според "Ню Йорк Таймс" Европейският съюз е изнесъл 34 милиона дози за трети страни, въпреки недостига за гражданите на Съюза. В същото време милиони дози от европейската ваксина стоят в САЩ без да се използват.

Докато гледаме как животът се нормализира в Америка, Великобритания и Израел, в Европа започва битка, в която все повече страните явно ще се оправят самосиндикално.

Словакия, която е втора по смъртност в Съюза, направи поръчка на руски ваксини, което взриви управляващата коалиция и ще принуди здравния министър да си подаде оставката. Унгария пък вчера показа договор, с който плаща на китайския производител "Синовак" по 72 долара за две дози, което нарежда ваксината сред най-скъпите в света в момента.

Милиони дози от същата китайска ваксина вече са доставени в Персийския залив.

Сякаш светът постепенно и пред очите ни се разпределя на зони на влияние. Но тук европейците, колонизирали планетата чрез "търговски и акционерни дружества" след Великите географски открития, не играят ролята на колонизатори, а на колонизирани, защото единствената европейска ваксина в момента се бори със сериозни имиджови проблеми. Дали причината не е свързана с нейната доста по-ниска цена, в сравнение с тази на нейни конкуренти?

Това е голямото предизвикателство пред Европейската агенция по лекарствата - да реагира бързо, да отговаря бързо на въпросите и да го прави по категоричен начин. Това е и предизвикателство пред българските власти - да кажат в прав текст докога спира ваксинацията с "АстраЗенека" или просто няма "АстраЗенека"? Означава ли, че "АстраЗенека" е единственият избор за българите, че като я пуснат, да тичаме сякаш са пуснали бананите?

Втора доза за приелите първа ще има ли? Или еднодозови ще останат да се пазят от Ковида, докато Европа се чуди как да се справи с недостатъчните производствени мощности на единствената си ваксина?

От компанията също допускат огромни комуникационни провали. Така и не можем да видим техен представител на централно ниво, който да отговори на притесненията на хората в цяла Европа, което е много голяма грешка.

Ваксините очаквано се превърнаха в политическо оръжие и геополитически инструмент. Орбан окрупнява властта си и е готов да плаща много повече, за да покаже, че общата европейска стратегия не работи. От това се възползват руснаци и китайци. Подобна е картината и в Словакия.

В България БСП също призова многократно българското правителство да купи "Спътник" с ясното съзнание, че ако го направи, София ще бъде порицана от Брюксел. С това БСП спечели определени дивиденти преди изборите. Но ако седмица преди изборите, хипотетично, Борисов заяви публично, че започва преговори с Москва за руската ваксина, дивидентите автоматично ще отидат при него. Дори без да завършва преговорите или да поръчва ваксината, за да спечели гласове на евроскептици. Ако направи това, след изборите дивидентите ще се върнат при неговите опоненти.

Виждате ли на каква игра ставаме свидетели в момента и колко тънка е тя? Така, че говорейки за третата вълна, никога не трябва да забравяме, че става дума чисто и просто и за бизнес, и за много пари, докато умират хора. Тъжно и трагично, но и толкова познато от войните за влияние.