България преминава през днешния исторически момент с надежда, че вирусът ще ни пощади, правителството и главният прокурор ще си отидат, а справедливостта и законността ще станат думи, които не са лишени от смисъл. 

И докато в COVID ситуацията страната ни минава сравнително и все още между капките, гражданското недоволство постига няколко важни цели.

Управляващите са в режим на „регулиране на щетите“. Аркада на лявата вежда, след това аркада на дясната вежда, бие гонга и докторът зашива пораженията с 2-3 груби шева, колкото временно да спре кървенето.
Има моменти, в които с непремерени изказвания и действия властта леко мазохистично си нанася сама шамари.

Въпреки целият шум около доклада, неговата сърцевина не е по-различна от докладите преди година, две или три. Все същите проблеми, които Брюксел повтаряше периодично в конското, наречено дипломатично „механизъм за сътрудническо и проверка“. Но днес, това става в различен контекст, в който въпросните проблеми са артикулират шумно на площада. Това е малкият проблем на властта. Не е важен броят на протестиращите в момента, а колко от гласоподавателите, които не са на площада и не участват в протестите, си мислят същото.

Затова вторачването в броя протестиращи дава грешна картина за дълбочината на проблемите, с които се сблъсква българското правителство в момента. Това са щети, които не могат да бъдат поправени със старите имиджови методи.

Стратегията „джип – строеж – здраво, наборе“ не върши работа. Тя не може да достигне нито до недоволните, нито до Европа... Как беше „Здраво, наборе!“ на немски, английски или френски?!

За посланици в джипа също вече място надали ще се намери. САЩ предпочитат изтребителите, а руснаците предпочитат движение, успоредно с тръбопроводи.
Главният прокурор е в подобна ситуация. Той минимализира публичните си изяви и престана да играе ролята на шерифа, която начерта политическото бъдеще на Бойко Борисов преди почти две десетилетия. Неговата стратегия е друга – тъй като джип той няма, нито пък строежи, той спира да се набива в очите на хората, с надеждата, че при отшумяване на протестите искането за неговата оставка ще бъде забравено. Но и това надали ще се случи.

Като цяло, дами и господа, есента много прилича на лятото. Само дето е по-студено и броя на заразените с COVID-19 се вдига. Другата новост е, че в парламента започва обсъждане на промени в Конституцията. Но както е казал Стоян Михайловски, журналистът-гръмовержец и юристът, в своите „Размишления“ – „Най-вредоносната омая е омаята от небивалици, от въображаеми блага, от неосъществими преустройства“.