Новата ера посреща своя 2021-ви рожден ден с много надежда за по-добро утре. Защото именно вярата, че утрешният ден ще е по-добър, e онази невидима сила, която кара света да се движи напред.

Само тази вяра, която е в основата на банковото дело, кредитирането и всеки един бизнес на този свят, може да възстанови икономиката.

Само когато вярваме, че утре ще е по-добре от днес, ще харчим парите си и ще купуваме. Ако това усещане е разколебано, свиването ще продължи.

Има два сценария за 2021-ва година. Оптимистичен и песимистичен. Оптимистичният е свързан с бърза дистрибуция на ваксините и достатъчно голям брой хора, които са готови да се ваксинират.

Ако ваксинацията успее да намали броя на заразените, независимо от разделението в обществата по отношение на ваксините, по-малко тежки случаи ще доведат до облекчение на здравните системи. Ще означава по-малко болни медицински работници и учители, по-малко притеснения за възрастните ни близки. Но кой ще гарантира темпа на ваксиниране?

В последните дни новините, които научаваме от Великобритания са притеснителни. Решението на британските власти да забавят втората доза от двуфазните ваксини, за да може да създадат частичен имунитет с първа доза за максимален брой хора, все още не научно аргументирано, но може би ще се превърне в реалност.

То изпраща сигнал за тревога към цяла Европа, в момент, в който не е окончателно ясно колко ваксини къде ще отидат. Разклаща и без това тънката вяра във ваксините в особено деликатен момент.

Обещанието на новата администрация в Белия дом, че до пролетта ще ваксинира една трета от 300 милионното население на САЩ, означава, че Вашингтон ще направи всичко възможно да си осигури необходимите количества, което може да стесни доставките за Европа, която до момента е одобрила само една ваксина.

Ако това се случи, Европейският съюз спешно ще одобри ваксини от други източници, но това няма да гарантира по-бързи доставки. Особено при наличието на конкуренция при поръчките от държави като милиардна Индия, 200 милионна Бразилия и прочее.

Така ще се роди ожесточена надпревара на поръчки и доставки, ваксините ще се търгуват като на борса или "най-бързият печели" от любимата ми игра „Стани богат“, която в случая би се казвала „Остани здрав“.

Освен за ваксини, здравните власти ще се състезават и с разпространението на вируса, както и с убеждаването на хората, че това е единственият начин COVID-19 да бъде поставен под контрол. Има реален риск, ако продължава така да се бави Европа да се окаже на опашката при доставката на ваксини.

На този фон, ние ще се опитаме да се нагаждаме към реалността. Ако ваксините успеят, това ще е добра новина. Но 2021 ще е година на политическа, икономическа и здравна надпревара. Крайната цел е да върнем вярата си, че утре ще е по-добре от днес.