България има проблем и всички усещаме това. Защото, ако погледнем на случилото се през седмицата в контекста на закони и институции, действия и бездействия, за пореден път ще се убедим, че съдебната реформа е повече от наложителна и усещането за справедливост в обществото продължава да се блъска в стената на политическите обвързаности и противопоставяне на институциите.

И не за да бъде вкаран в ареста Борисов или някои от приближените му, а за да видим гаранции от МВР, прокуратурата и съда, че справедливостта и правосъдието няма да са заложник на политическата конюнктура, който и да бъде арестуван.

Без съдебна реформа всяко действие е обречено на блокиране в партийни централи, от прокурори и следователи, от зависимости - скрити и явни.

Гостуването на Лаура Кьовеши в "120 минути" беше включено официално в нейната програма по време на посещението ѝ в София. Координирахме го почти две години от момента, в който тя пое поста европейски главен прокурор и съм ѝ благодарен, че изпълни обещанието си. Защото тя прекара толкова време в студиото на нашето предаване, колкото и в кабинетите на някои от първите мъже в държавата. Защото има какво да ви каже.

Например, ще я чуете да казва, че "без гаранции за независимост няма прокурор, който да може да върши своята работа".

А гаранциите са част от реално законодателство, което да реформира неработещата съдебна система в България. А с оглед на партийната конфигурация в българския парламент в момента това изглежда непостижимо. Поне на този етап.

Със сигурност от "Продължаваме промяната" се надяват фразите "Никой не е над закона" и "Това е само началото" да са доминиращи в общественото съзнание. Но другото послание е, че липсата на подготовка и избързването могат само да направят услуга на бившата власт, обличайки я в мъченически характеристики на политически мотивиран акт.

Без гръб и без реформа ще наблюдаваме по-скоро възраждането на стария рефрен "Ние ги хващаме, те ги пускат", отколкото на думите "Никой не е над закона".

Римската богиня на справедливостта Юстиция е изобразявана с меч и превръзка на очите. Превръзката като символ на обективността по отношение на социален статус, богатство и име, а мечът като символ, че правосъдието трябва да е бързо и безпристрастно.

Това са ключовите думи - бързо и безпристрастно. В момента нашата Юстиция нито има превръзка на очите, нито меч. Нито правосъдието е бързо, нито е безпристрастно. Сваляха и превръзката, и меча поетапно през годините - хора с различни партийни цветове. Но не трябва да се съмняваме, че дадем ли ѝ ги отново, работещото правосъдие ще започне да чисти всички други области на нашия живот. Това трябва да е основният приоритет и големият урок от събитията през тази седмица.