Виновен съм пред всички, поемем си вината за това, което се случи въпреки пандемията в Калофер, заяви пред „120 минути“ кметът на града Румен Стоянов.

На 6 януари отбелязахме Кръщението на Божия син. Празникът тази година беше по-различен заради епидемията от COVID-19.  

В Калофер се изви традиционното мъжко ледено хоро в нарушение на противоепидемичните мерки и пред публика.

До последно заявката беше, че мъжкото хоро няма да се състои или поне не във вида, в който в бил до сега. Противно на това –  калоферци влязоха във водите на Тунджа и спазиха обичая с хвърлянето на богоявленския кръст, след което се изви и леденото хоро.

Румен Стоянов сподели, че е призовал хората да спазват мерките, но е доволен, че властите не са се намесили при леденото хоро.

Имаше кордон от полицаи, които не трябваше да пускат хората във водата, но те влязоха. Никой не може да спре хората, полицаите няма как на такъв празник да започнат да дърпа хората, защити органите на реда градоначалникът.

Той заяви, че е готов да плати цялата глоба.

"Заплатата ми е 1200, глобата - 1500, защото имам санкция от полицията. Подписах документ, че няма да има организация на събитие, но имаше под някаква форма", коментира Стоянов. 

Кметът на Калофер сподели, че е призовал хората да са с предпазни средства, но самият той от еуфория е забравил да сложи своята маска. 

Той коментира и предстоящите избори. 

Според градоначалника в много от малките населени места може да има проблем с набиране на членове за Секционни избирателни комисии. 

Вижте още във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!