Заместник-държавният секретар на САЩ Кийт Крак застана пред камерата на "120 минути" веднага след кацането си в България в петък и преди срещата си с българския премиер Бойко Борисов.

Kaто бивш вицепрезидент на "Дженеръл моторс" и редица други компании, ще видите доста различно и директно говорене. От него става ясно колко ожесточена става борбата с Китай за изграждането на мрежите на бъдещето с 5G стандарт и какъв би бил залогът за България.

- Кийт Крак. Добре дошли в предаването!

- За мен е радост да съм тук, за мен е удоволствие да съм в тази великолепна страна България, с която продължаваме да надграждаме отношения на доверие със САЩ. Какъв добър партньор, какъв добър приятел!

- Отива си една много натоварена седмица по линията Вашингтон-София. В началото й тук беше заместник-помощник държавният секретар Купър, който обяви, че ще ни подарите 2 стари самолета F-16 за обучение. В същото време нашето правителство заговори за нов 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй". Тези ли проекти са в центъра на добрите отношения с България, за които говорите?

- Да. Мисля, че посещението на заместник-помощник държавния секретар Купър е пример за този нов импулс. Имах възможността да поговоря с него точно когато си тръгваше от България и той ми сподели, че е имал чудесни срещи. Аз съм тук днес, за да подпиша "Меморандум за разбирателство относно сигурността на 5G мрежите"". Такъв документ ще подпишем и в сферата на сътрудничеството в ядрената енергетика. Обичам да казвам, че движещата сила в отношенията се определя от всички тези стъпки по пътя. Това определя и лидерството.

То не се дефинира от размера, а от мощта. И "5G" споразумението е абсолютно историческо, защото като член на НАТО, България се присъединява към 27-те от 30 страни-членки. Бях в Брюксел преди 3 седмици, където се срещнах със заместник-генералния секретар на НАТО и той каза, че е от критично значение да имаме "чиста мрежа" помежду си, за да избегнем ситуация, в която да имаме "доверени" и "недоверени" мрежи в различните държави.

Защото и в мирно, и във военно време, гражданската 5G мрежа е от стратегическо значение. Също като членове на Европейския съюз, вие се присъединявате към 25 от 27 държави. Това е ключ към икономически просперитет. Сега се връщам от конференцията "Три морета" в Талин, където България ще се присъедини към 11-те от 12-те страни в тази инициатива, които подкрепят инициативата ни "Чиста мрежа". 

- Говорейки за 5G мрежите и 5G бъдещето - в тази нова Технологична студена война, България ще бъде в Западния блок, така ли? 

- Между другото, ако погледнете в програмата ни "Чиста мрежа" в световен мащаб, 50 телекомуникационни компании от целия свят, вече се присъединиха към инициативата. Вече има 40 държави, които мислят като нас и се увеличават. "Чиста мрежа" е инициатива на свободата срещу авторитаризма, установен от Китайската комунистическа партия. Ако погледнете "Huawei" и ZTE, тяхното 5G, това е гръбнакът на наблюдението. Мисля, че България доста добре разбира какво е да живееш подобен живот. Това се случва в момента (...).

Това, което иска да направи Китайската комунистическа партия, е да създаде "1984-та" Биг Брадър държава по Оруел.

Те също искат да превърнат своята Велика китайска стена, през която еднопосочно да получават всички входящи данни, без никакви данни да могат да излизат в обратната посока. И обратно - цялата пропаганда да излиза, но истината никога да не да влиза.
 
 - Добре, но може ли да убедите в това "големия брат" в Европейския съюз - Германия, че Huawei и ZTE са чак такава заплаха?

- Ако прочетете статията в "Ханделсблат" ще видите, че германското правителство подготвя IT регулации, стандарти, които се доближават до зоната на "доверените". Преди две седмици бях в Германия - Берлин, Бон и Мюнхен, и създадохме там европейски инструментариум за чиста 5G мрежа.

- Това наистина звучи като нова Студена война. И колко ще е дълга Желязната завеса в Европа?

- Това, което се опитваме да направим е да предотвратим тази нова Желязна завеса. Когато бях в Берлин, си спомних за времето, когато имаше все още стена. Аз бях там тогава. С очите си съм виждал какво представлява тя. И точно до американското посолство, което гледа към Бранденбургската врата и старата стена, има статуя на Роналд Рейгън.

Искам да перифразирам една негова толкова известна фраза. Обръщам се към президента Си Дзинпин и му казвам: "Господин президент, съборете тази Велика китайска защитна стена! Позволете на хората да бъдат свободни и да знаят истината!", точно както аналогията с Берлинската стена, която разделяше свободните от несвободните хора. Същото е и с тази Велика китайска защитна стена. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!