Скандалът с „Пирогов“ започна с проверка на Здравната каса заради съмнения за нарушения. Оказа се, че болницата трябва да връща над 1 100 000 лева на касата заради открити нарушения в няколко направления - здравноосигурени са плащали за лечение, което е било покрито от касата, както и за отчетена, но неизвършена дейност.

Стигна се до отстраняването на шефа на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. А той разбра за освобождаването си от медиите.

Балтов отрече пациенти да са плащали за лечение, което е било покрито от касата, както и че се е отчитала неизвършена дейност.

„Тези пациенти всички преди това са били лекувани с COVID. Те са имали постковид усложнения. „Пирогов“ не точи касата!“, каза Балтов.

От министерството обаче са категорични, че като директор той не е упражнил ефективен контрол.

Като доказателство пред bTV служебният здравен министър показа епикризата си, от която, по думите му става ясно, че той е един от пациентите, които по документи са се водили на лечение.

„Тежка декомпенсирана чернодробна цироза. Аз не съм лежал в болницата с цироза във времето, в което е посочено! На мен не са ми правени тези изследвания!“, каза здравният министър Стойчо Кацаров пред „Лице в лице“.

Според лекуващия му лекар доц. Атанасов - представената от министъра информация била изкривена. Кацаров е бил наясно, че за да се провери състоянието му след боледуването му от COVID-19, трябва или да плати изследванията си, или да постъпи в болницата.

„Лично аз съм му обяснил, че пускам това ИЗ, за да не плаща изследвания. Втория път не е спал в болницата. И това е вече моето внимание, с което аз съм го пуснал да е приходящ. Направил съм го като за брат. А той се оказа Павлик Морозов. Продаде ме за дребни политически дивиденти“, обясни доц. Атанасов.

С плакати "Пирогов не точи касата" – десетки недоволни медици излизаха на протест, за да подкрепят освободения директор, но и да защитят името на болницата. Междувременно проф. Балтов беше хоспитализиран по спешност в „Пирогов“ с хипертонична криза.

"Това показва цялата несъстоятелност и незаконност на моето уволнение и че аз съм уволнен по политически, а не професионални причини", каза той.

Последва среща между всички засегнати страни се стигна до решението да бъде преразгледана проверката на Здравната каса от компетентните органи.