Налице са първи реални политически последствия от COVID кризата в Европа. В петък премиерът на Франция Едуар Филип подаде колективна оставка на правителството. Незабавно президентът Еманюел Макрон назначи нов премиер - Жан Кастекс.

Снимка: Reuters

Официално, тази рокада трябва да означава знак за промяна за президента Макрон.

Важен е контекстът на тази политическа промяна. Моментът е ключов за Европа. ЕС няма бюджет за следващите 7 години. Компромис трябва да бъде постигнат  в средата на юли. Междувременно страните членки не са съгласни как да бъде разпределен фондът за възстановяване от кризата с коронавируса.

Снимка: Ройтерс

Франция и Германия успяха да се обединят около една идея за финансите на ЕС. Сега за тях е най-важно да избегнат вето от така наречените „пестеливи“ страни членки.

За да изглежда стабилен в този контекст на международно и европейско ниво, Макрон има необходимост от стабилна подкрепа в страната си. А случаят с вътрешната ситуация във Франция е доста деликатен.

Първата половина от мандата на Еманюел Макрон бе разтърсено от социални протести и движението на тъй наречените „жълти жилетки“. Страната бе блокирана буквално от стачки заради социални искания. През март пък бяха наложени тежки карантинни мерки заради коронавируса и Франция изпадна в най-тежката икономическа рецесия от 1945 г. насам.

Макрон имаше нужда да даде знак за промяна към нацията. Затова взе решение да го направи на правителствено ниво. Започна със смяната на премиера в петък.

И предишният премиер, и настоящият министър-председател идват от едно и също течение на френската десница. Ако президентът желаеше да заяви кардинална промяна, изборът му щеше да е друг.

Снимка: Reuters

Твърде вероятно обаче успешната промяна се крие на друго място. Досегашният премиер Едуар Филип е политик стратег, който имаше много високо обществено одобрение, много по-високо от това на самия президент.

Едуар Филип взе някои от най-тежките решение по време на епидемията и именно той ги обяви на нацията. Това показвам, че премиерът в оставка не се страхува да защитава категоричното си мнение по ключови въпроси, дори да влезе в конфликт с президента.

Съвсем различен бъдещият премиер на Франция - Жан Кастекс. Той е по-скоро премиер изпълнител. Бил е шеф на кабинета на редица министри и изключително близък до президента Никола Саркози. При всички положения бъдещият премиер на Франция ще се пази да не хвърли сянка върху Макрон.