Посещението на папа Франциск в България предизвика вълна от емоции. Времето на неговото пребиваване в страната обаче бе изключително кратко, за да успеем да видим и да се докоснем до човека Франциск. Затова даваме думата на хората, които пътуват с него по света. Това са журналистите, отразяващи новините от Ватикана. 

Папа Франциск е първи в много неща. Той е първият папа, идващ от Южното полукълбо и от Южна Америка, той е първият папа йезуит и първият папа, който избира името Франциск.

Инес Сан Мартин е сънародница на Светия отец и е изключително горда от този факт. Аржентинката се мести в Рим преди 5 години. Оттогава отговаря изцяло за вестите от Ватикана, оглавявайки кореспондентското бюро КРУКС - американска медия за католически новини. Журналистката разказва, че отговорността й е огромна – за това как представя папата пред света и доколко истинска е историята й, но е щастлива от това, което прави.

„Мисля, че тези от нас, които отразяваме новините на Църквата, изживяваме и ставаме свидетели на такива моменти, които всъщност пишат историята”, споделя Инес. Тя е била свидетел на много от пътуванията на Главата на римокатолическата църква и срещите му с  държавни глави. Присъствала е на историческата среща на Светият отец с руския патриарх Кирил, но разкрива, че никога няма да забрави един разговор на папата с обикновени хора.

„Имаше една негова среща с хора, които страдат от рядка дегенеративна болест. И той прекара може би 2 часа, прегръщайки всеки един от тях. Те имаха по 5 минути да му кажат болката си. И той отдели време да изслуша всеки един от тях. Тази човечност беше като напомняне, че ние трябва да бъдем там един за друг. И той ни го показа на тази среща. Защото, знаете, една картина понякога говори повече от 1000 думи”, разказва Инес.

Свидетел на подобни сцени е ставал и Андреа Торниели – един от най-утвърдените журналисти във Ватикана и автор на десетки религиозни книги.

„Спомням си, че плаках, когато видях едно малко 12-годишно момиче във Филипините. То беше на улицата, беше малтретирано. То попита папата: „Защо хората са толкова лоши?". И интересното беше, че отговорът на тази жестока реалност не беше с думи. Защото как би могъл да отговориш с думи на злото?! И единственият отговор на Папата беше да я прегърне”, споделя Андреа Торниели.

Торниели има поглед върху трима папи – правил е многократни интервюта с папа Йоан Павел II и папа Бенедикт. Ето защо сега вижда ясно промяната, която Франциск прокарва.

„Папа Франциск променя лицето на Църквата. Той ни учи. Той насочва погледа ни към бедните. Учи ни, че войните, бедността, икономиката, мигрантските вълни - всичко е свързано. Той успява да покаже нежността на божията любов, но в същото време говори и за международни политически проблеми по много коректен начин”, смята Торнели.

„За мен лично най-силното му послание е посланието за милосърдие. Живеем в свят, в който много хора ни съдят. Социалните медии отвориха пътя на тези, които съдят. И става все по-трудно да намериш човек, който просто да те изслуша. Да чуе проблемите ти. И лицето на състрадателност и милосърдие e най-силното му послание”, допълва журналистът.

Все още обаче не сме получили отговор на въпроса: Какъв човек е папа Франциск? 

„Отзивчив, човечен, смирен и инат. Наистина е голям инат като един истински аржентинец!”. Така го описва Инес Сан Мартин.

„Топлота, милосърдие и надежда” – това пък са трите думи, с които Андреа Торниели олицетворява Светия отец.