Икономическите измерения на ситуацията около коронавируса - каква е моментната картина на малкия бизнес.

Диана има сладкарница и малък цех. Досега месечно продава около 1200 торти. От началото на извънредното положение до момента обаче не е продала нито една.

„Имаме възможност в момента, но това няма да е безкрайно, можем да покрием до месец част от заплатите, но това, ако продължи твърде дълго, ние няма да успеем да им плащаме“, заяви Диана Пинджурова.

В началото пробва нестандартни методи за работа само през почивните дни.

На практика тази сладкарница може да работи, преди  дни обаче собствениците й вземат решение да затворят окончателно, тъй като след въведените по-строги мерки, клиенти не влизат.

Днес витрините са празни.

„Само си плащаме на хората , заплати, ток и т.н., и нямаме оборот, достатъчен да покрием всичките си разходи, и съответно решихме, че по-добре е да е затворено положението“, каза Диана.

Според икономисти навлизането в нова циклична криза е било въпрос на време и преди коронавируса, с идването му обаче бизнесът е поставен в още по-тежко положение.

„Трябва да знаем, че фалитът сам по себе си не е краят на света, пазарната икономика се прочиства чрез фалити, когато една фабрика фалира не е задължително да не бъде преструктурирана и да заработи по друг начин, с нов мениджъмънт може би. В същото време, за съжаление, вероятно ще има фалити на фирми, които са в здраво състояние“, коментира икономистът Стоян Панчев.

А тортите от опразнените витрини Дина подарила на лекарите от ВМА.