Първата стихосбирка на Юксел Кадриев се нарича "Намираш. Губиш. Получаваш". Тя е под редакцията на големия композитор, поет и певец Михаил Белчев и разкрива една голяма любов на водещия на bTV Новините - писането.

"Както казва Мишо Белчев, истинска смелост е да отвориш душата си. В началото не бях съвсем сигурен какво означават тези думи. Последната стъпка преди да издам книгата е наистина да отворя душата си, защото знаех, че поне един човек ще я купи и поне един човек ще погледне вътре в мен, скришом." - споделя той за нуждата от смелост, когато се издава книга. 

В предоговра към книгата Михаил Белчев пише - "живеем във време без усещане за романтика". Съгласен с тези думи, Юксел Кадриев заявява: "Ние често забравяме, че по тези ширини сме повече търпеливи, отколкото толерантни. В последните години романтиците ги смятат за луди. Живеем във времето на прагматиците". 

Водещият на bTV Новините споделя още, че пише винаги, когато нещо го разтърси, без значение дали чувството е положително, или отрицателно. 

"Трябва да е достатъчно силно. Това провокира душата и мисълта ти да сглоби вътре в себе си едни рими и изречения, които после да запишеш на бързо на белия лист, да ги оставиш да отлежат." 

Не помни първото си стихотворение, само някои неуспешни опити за писане в трети клас. Започва да си позволява да пише преди 5 години. Показва стиховете си на само на един-двама от най-близките си. Те го насърчават както да продължава да пише, така и за издаването на книгата. 

"Мечтите са тези, които ни различават от всички останали бозайници. Мечтите ни карат да гледаме нагоре. Дори хората, които не в ярват, и в най-тежките, и в най-щастливите си моменти поглеждат нагоре. И само този поглед е способен да ни изтегли от блатото на глупостта и ежедневието. Всеки ден ние се лутаме, самата гравитация ни дърпа надолу. И само погледът нагоре ни кара да започнем да се изкачваме стълба по стълба, за да стигнем накрая и да кажем "Благодаря ти, боже!".

Юксел означава "буен поток". Точно такъв е бил той в детството си. Този период от живота си свързва най-вече с безгрижие. 

"В днешни дни хората знаят, че съм най-буен, когато мълча. Детството го свързвам с това как бягахме да се къпем на Дунав, ходехме лятно време да берем дини, череши... Надявам се и днешните деца да имат тази възможност да живеят безгрижно. На нас ни се налагаше да помним всички телефонни номера наизуст. Колко често днес се плацикаме в коритото на мобилните устройства и забравяме да се потапяме в океана, който една книга може да нарисува. Седим, цъкаме.. А друго е да отвориш книгата и да я помиришеш. Един човек да докосна с моята книга, ще е имало смисъл."

Малко преди да навърши 50 години, признава: "Тепърва предстои голямата веселба в живота ми. Истинския живот на един мъж започва от 50-те. Аз имам още 2 години да се подготвя за купона. 

Един от стиховете му е посветен на плача, а сълзата за него е най-чистата течност във вселената, която може да очисти и тъгата, и душата. 

Не се страхувай да плачеш.
Плачът измива душата.
Не се страхувай да плачеш.
Плачът измива сърцата.

Не се страхувай да плачеш.
Плачът ни буди засмяни.
Не се страхувай да плачеш.
Плачът е дар за избрани.

Не приема плача за слабост, защото човек, след като е плакал, гледа с други очи в живота.

Новината, която мечтае да съобщи в ефир е, че пандемията от COVID-19 е приключила, а България иска да види България щастлива.  

"Не знам какво е за мен България но знам къде е - в сърцето. А нещата които са там, трудно се описват. Но те са красиви."

Юксел Кадриев е роден на 27 март в Оряхово. Завършва НАТФИЗ със специалност "Публична реч". Телевизионната му кариера започва през 1998 като водещ на новини. През 2003 г. той се присъединява към екипа на bTV. Казва че оттогава телевизията се е превърнала в негов втори дом.