С връчването на третия мандат на БСП президентът Румен Радев казва, че ще управлява до октомври 2023 г., когато ще се проведат местните избори. Това заяви в предаването „120 минути“ разследващият журналист Йово Николов.

„Цялата политическа ситуация показва ,че от БСП няма да могат да изпълнят мандата. Това означава, че отиваме на предсрочни избори през март или април. Силно се съмнявам, а и социологическите проучвания показват, че и след това няма да имаме редовно правителство. Преди местни избори едва ли някоя политическа сила би пожертвала да направи необходимите компромиси, за да има редовен кабинет“, обясни той.

Николов прогнозира, че есента ще имаме избори „2 в 1“. Според него трябва да се появи някакъв много силен играч на следващите избори, за да се промени нещо в политическата среда. Време за нов проект обаче няма. Ето защо той не вижда възможност за разсичане на този гордиев възел.

„Това е подмяна на волята на избирателя (управлението чрез служебни кабинети – б.р.). По силата на конституцията Румен Радев има правото да назначава служебно правителство. „Да назначава“ – това е ключово в това изречение, а не да се избира от представителността на избирателите. На него му хареса да управлява. Служебни правителства управляват от година и половина и това не е хубаво за демокрацията“, отбеляза още той.

Вижте какво още каза той за разкритията около „Нексо“ преди връчването на третия мандат, за „Златния гьол“ на ГКПП „Капитан Андреево“ и за корупцията в България.