Все по-голям става броят на неопитните и недостатъчно подготвени депутати, които ентусиазирано навлизат, те даже не разбират какво гласуват и едва след няколко години започват опитите за корекции, но вече е късно. Това каза в предаването „120 минути“ проф. Янаки Стоилов, конституционен съдия, бивш служебен министър на правосъдието, както и един от най-уважаваните преподаватели в юридическите факултети на Софийския и Пловдивския университет.

„Има опитни политици, които са станали добри лобисти, и прокарват през законите, често в преходни разпоредби, изменения, които обслужват корпоративни интереси“, каза той.

По думите му политиката има нужда от обновление, но новите хора не трябва да са без професионална и обществена биография.

„Не може да разчиташ човек, който поне в една от тези две области, не е надминал средното равнище, в политиката да постигне това. И виждаме как сега ръководителите на партията мандатоносител - единият търсеше обяснение, че е загубил властта, защото го е свалило руското посолство, а другият, че не е успял, защото го е изоставило американското посолство“, добави проф. Стоилов.

Според него България ще има правителство, редовно или служебно.

„По конституция правителството е единственият орган, който никога не прекъсва своята дейност. Вероятно е по-добре да има редовно правителство, но бих обърнал логиката колко важно е да се решат няколко неотложни ключови въпроса, и ако правителството е в състояние да реши тези въпроси, например за устойчивост и достъпност на доставките от природен газ, на овладяване и даже намаляване на инфлацията, възстановяване на нормалния диалог – дипломатически и вътрешнополитически, заедно с още няколко банални задачи, тогава е по-добре да има редовно правителство", отбеляза Янаки Стоилов.

по думите му напоследък не само в Гърция, но и други държави използват техники за усилване на партията, спечелила изборите, за да може тя да формира самостоятелно или с друга подкрепа.

"Но това се появява през последните десетилетия, когато партиите все по-малко вдъхновяват, все по-малко се различават помежду си. Поради тази причина аз не съм привърженик на този бонус, който те получават, защото това не е решаване на проблема, а едно изместване на проблема. И виждаме, че дори в държави, които въведоха подобни мерки, отново се появява политическа нестабилност. Вижте в Европа как като домино започнаха да падат правителствата и странното е, че колкото по-крайни позиции заемаха в тази геополитическа ситуация, може да не е винаги пряката причина, но някак изостри ситуацията".

Той даде пример с Димитър Благоев, който основава партия и 25 години той разчита на просвета, организация, на трайно печелене на доверие, докато заеме мястото на втора политическа сила.

Не винаги стремежът към властта е това, което осигурява дълъг живот на една партия, каза проф. Стоилов.

"Появяват се не партии, а някакви проекти, които я изкарат един или два мандата и след това отиват в небитието. Това не е здравословно, хората се чудят на кого да дадат своето доверие. И вече се спори дали това да бъдат утвърдени партии или нови групи от хора, които се наричат партии", добави Янаки Стоилов.

Гледайте целия разговор във видеото.