С оглед на неизвестните, които ни поставя ситуацията с коронавируса, България върви към своите парламентарни избори.

След като вече е ясно, че изборите ще са на 4 април, депутатите се заеха да пишат правилата, по които ще се проведат в пандемията. На първо четене беше решено болните и карантинираните да могат да гласуват в мобилни секции или урни, да се гласува дори с изтекли документи за самоличност, а ЦИК да приеме правила за опазването на живота и здравето на хората.

„ЦИК не е здравен орган, медицински, не притежава тази експертиза. Тоест ЦИК трябва да приеме правила, антитерористични да речем“, коментира Филип Попов от БСП.

„Няма как Министерски съвет, който е съставен единствено от управляващата коалиция, да организира вота, защото ако съм на ваше място, ще кажа, че изборите са манипулирани и нечестни“, заяви Християн Митев от „Обединени патриоти“.

В свое становище от ЦИК също предпочетоха да не поемат грижата за живота и здравето на хората. При гласуването в залата управляващите срещнаха подкрепата на ДПС за новите правила. С уточнението, че преди второ четене ще внесат свои предложения. 

От БСП пък протегнаха ръка към 20 извънпарламентарни партии и неправителствени организации за общ фронт за честни и прозрачни избори. „Изпълнителното бюро взе решение да поканим и Мая Манолова, и Слави Трифонов, и вксички други партии, които са заявили желание за гаранции за честни избори“, уточни лидерът на левицата Корнелия Нинова.