Книгата „Певицата взема властта“ не можеше да се появи в по-подходяща година. През 2021 г. българите трябваше 3 пъти да излязат да гласуват, а темата за връзката между шоубизнеса и политиката е по-актуална от всякога. Писателят Иво Сиромахов беше гост в предаването „120 минути“, за да сподели какви са актуалните теми в книгата му.

Снимка: bTV

„Политиката е шоубизнес за грозни“, цитира той в книгата си Бил Милър. Според него всички хора гледат преди всичко външния вид на кандидатите за политически постове. Той напомни колко шум се вдигна на президентските избори заради избора на рамки за очила на единия от кандидатите.

Според него танцът на политиката с шоубизнеса никога не е излизал от мода.

„В крайна сметка политиката е едно зрелище“, обясни той. „И виждаш как е в цял свят – още от Берлускони тръгна тази вълна, след това Доналд Тръмп, Борис Джонсън… Появяват се едни хора, които по-скоро са към развлекателния жанр, отколкото към политиката.

В романа му „Певицата взема властта“ става дума за поп-фолк певица, чиято кариера е към края си, която решава да се кандидатира за депутат. Тя успява да събере мнозинство в парламента и си поставя задача да оправи България по неконвенционален начин.

Един от проблемите на българското общество е, че хората винаги очакват някой, който да ги „оправи“ или разчитат на висша сила, която да им покаже пътя. Иво Сиромахов спомена приучване, което показва, че 75% от хората вярват в предсказанията на баба Ванга.

„Това за мен е плашещо. Ако ние търсим отговорите във врачуването, няма да ги намерим никога.“