Не би трябвало да очакваме ЕК и европейските институции, или който и да било отвън, да ни реши проблемите в страната. В крайна сметка избори се правят в България, съдебна система се прави по българското законодателство, това е изцяло национален приоритет, коментира в предаването "120 минути" Ивайло Калфин - бивш министър на външните работи и евродепутат.  

Според него институциите могат да дават сигнал и да предприемат мерки. Говори се за обвързването на върховенството на закона с евросредствата от следващия бюджет, но проблемите се решават тук в България, посочи той. 

След като има критики към страната, трябва някой да отиде и да защити позицията си, отбеляза още Ивайло Калфин.  

"Липсата на български представители на високо равнище, които да говорят, оставя впечатлението в европейските институции, че хората на площадите имат право", каза той.  

Според него има голямо политическо желание да се обвърже получаването на средствата с върховенството на закона. 

"Има огромно мнозинство в европейския парламент, което казва: Когато една страна не приема нашите ценности, тогава нашите данъкоплатци не би трябвало да са задължени към нея. Натискът да се обвърже решаването на проблемите с европейските пари ще продължи, засега механизмът не е намерен", отбеляза Калфин.