Извит клюн и дупки за очи. Така е изглеждала първата маска, предпазваща от заразна болест. Появява се по време на чумата в Европа преди повече от 300 години и са се използвали само от лекарите.

Снимка: btvnovinite.bg

Приличащото на клюн приспособление пред носа на всеки от тях се е пълнело с естествени „миризми” като сушени цветя, билки и други растения. Така изобретателите са намерили решение как медиците да не се заразяват при преглед на милионите болни пациенти под карантина, тъй като се е смятало, че коварната болест се е предавала по въздуха. Именно заради това и „клюнът” на маската е бил от кожа – защото този материал „не задържа заразата”. 

Снимка: btvnovinite.bg

Идеята за пълно предпазно облекло с маска за лицето с клюн е на един от най-уважаваните френски медици за времето си – Шарл де Лорм. Личният главен лекар на трима крале на Франция, включително Кралят Слънце – Луи XIV, добавя към маската и робата и специална черна кожена маска, която се превръща в символ на лекарите. Така те са били разпознаваеми - където и да отидат.

Снимка: btvnovinite.bg

Важна част от предпазното облекло била и дървената пръчка, с която лекарите не докосвали болните и ги прегледжали от разстояние. Въпреки че с нея днес може да приличат на магьосници, костюмът им се е превърнал в символ на приближаващата смърт, защото често пациентите не се възстановявали. Причината – лекуващите не били сред най-добрите. И въпреки че често получавали пари от семействата на болните, за да ги изцерят по-бързо, те не рядко използвали доста съмнителни методи. 

Снимка: btvnovinite.bg

Медицинската маска с клюн е от времето на бубонната чума от предишното хилядолетие, когато умират 90 процента от заразните с болести. Днес нямаме нужда от предпазване със сушени цветя в клюн на маска. Но нямаме и чума. . И все пак – историята не веднъж е доказвала, че адекватните предпазни мерки са ключови в борбата с епидемиите.

Поредицата на „120 минути” – „Историята в 120 секунди”, представя историите зад популярни фотоси, запечатали едни от най-важните моменти в историята на България и света. Ще надникнем отвъд лентите, за да ви разкажем повече за едни от най-влиятелните хора.