24 издадени и над 74 милиона продадени книги на 43 езика. Най-известната латиноамериканска авторка Исабел Алиенде е сред жените, променили световната литература.

Писателката разказа, че историите си взима от спомени, срещи с хора и и книги. Започва всяка нова своя творба на 8 януари, като първата си – "Къщата на духовете“, по която е направен и филм.

Тогава за първия си роман аз пишех писмо на баща ми, който беше много болен в Чили и той не успя да прочете това писмо и аз не спрях, писах цяла година. Тогава работех по 12 часа в училищна администрация, но се прибирах, взимах си душ и започвах да пиша, споделя Алиенде.

Според нея е важно да се разказват истории, които показват истината по друг начин, не както е в журналистиката, от която за кратко е била част.

Споделя, че тя я е научила да действа по-динамично, сякаш има срок, което при писателите не е така. Ние имаме цялото време на света, споделя още писателката.

Най-шокиращият за нея момент е бил началото на военния преврат в Чили през 1973 г. 

Според Алиенде най-великата промяна ще дойде с жените:

„Ако има повече жени, участващи в управлението на света, може да успеем да сложим край на патриархата. Какъв е светът, в който живеем - хиляди години, патриархат, в който алчността и насилието са стандарт - обществото се е съгласило, че интересите и ползите и властта са по-важни от човешкия живот, състраданието и обичта. Вярвам, че жените ще са изключителният елемент който ще го промени“, смята писателката.