Николай Поповски е абсолютно реален човек. Няма инженерно образование, завършил е гимназия, но е създал 100 изобретения и има 10 патента. Създава първия български хеликоптер в двора на къщата си.

Снимка: btvnovinite.bg

Журналистът Емил Спахийски се среща с Николай Поповски през 1993 г., когато той става герой в негов репортаж. История на изобретателя го вдъхновява да създаде и филма "Икар от Кочериново".

„Филмът не е за самото изобретение, а за цената, която ние плащаме, за да го създадем“, каза Спахийски в „120 минути“.

По неговите думи „в България е пълно с мечтатели, които загърбват зоната си на комфорт и преследват своите мечти в работилници в мазетата си“, „тези хора не знаят, че тласкат света напред“.

Снимка: btvnovinite.bg

Хеликоптерът е нещо уникално, защото няма еквивалент в природата, за разлика от самолета, който е вдъхновен от птиците. Имало е и други хора, които са се опитвали да направят вертолет в България, но той пръв е успял, казва Спахийски.

Историята на Поповски е уникална и с това, че показва, че в България има много хора, които пречат на мечтателите и изобретателите, коментира Спахийски.

Като пример той посочи, че когато Николай представял прототипа на неговия хеликоптер в Крумово, някой прерязал въздухопроводите на машината, строшил прозорците и вратите ѝ, и източил горивото ѝ.  Въпреки това изобретателят полетял, въпреки че нямал прозорци на машината, като заредил вертолета с 20 литра гориво, които източил от своя москвич. Той дори не можал да се зарадва на полета, защото постоянно гледал своя часовник и изчислявал кога ще му свърши горивото.

Снимка: btvnovinite.bg

"При мечтателите няма "хепи енд". Те винаги се стремят към слънцето, докато не ги изпепели. Точно като Икар", смята Спахийски.