Цацаров и Гешев са пряко отговорни, че българският съдебен суверенитет е подложен на много тежко съмнение от най-близките ни партньори в ЕС и САЩ. Ние сме обект на три мониторинга, на постоянни ограничения, нямаме никакъв шанс да влезем в „Шенген“, да получим парите по Плана за възстановяване, именно заради поведението на главния прокурор.

Това заяви съпредседателят на ‚Демократична България“ Христо Иванов.

„Най-близките ни съюзници от САЩ налагат безпрецедентни санкции по „Магнитски“ заради бездействието на прокуратурата. Има маса причини да се говори за това, че тези хора доведоха репутацията и престижа на българската съдебна власт до катастрофално ниски нива и в България, и в международен план. Това по Конституция е едно от основанията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор“, добави той.

 Иванов допълни, че главният механизъм, с който главният прокурор може да бъде освободен е Висшият съдебен съвет (ВСС).

„Настоящият състав на ВСС доказа, че не вижда своята роля нищо повече от това да бъде мажоретен състав около Гешев, който да го избере и по никакъв начин да не позволи да му се търси каквато и да било отговорност. След като бъде свален този ВСС, нашата голяма политическа задача е да постигнем консенсус, така че да бъде избран състав, който наистина да разгледа огромната фактология, която се натрупа около неговите действия и бездействия и да се произнесе по същество“, заяви той.

Оставката на Цацаров

Според Христо Иванов председателят на КПКОНПИ от някъде е научил, че ще му бъде отнет достъпът до квалифицирана информация и затова е съобщил, че ще подаде оставка.

 „ЦУМгейт“ не беше проверен, самият Цацаров тогава осуети възможността за такава проверка от страна на ВСС и прокуратурата и направи невзъможно с предвидените за съдебната власт инструменти да бъде проверен този изключителен скандал, в който главен прокурор си организира среща с посредничеството на скандален бизнесмен с друг бизнесмен, за да му търси сметка за поведението на неговия вестник и за това кои политически сили подкрепя, да му оправя доста прозрачни намеци за заплаха. Сашо Дончев не беше разпитан и неговите свидетелства останаха само медийни, именно заради действията на Цацаров“, добави Иванов.

Вижте повече във видеото.