След 3 дни се навършва точно 1 година от първия оповестен случай на коронавирус в Германия. За тази година животът в страната се промени повече, отколкото през последното десетилетие.

Към момента Германия продължава да е в „локдаун“, който започна в "мек" вариант през октомври. Поетапно той се удължаваше, като мерките продължиха да се затягат. Обявен е до 14 февруари и темата дали да бъде удължен и как да започнат да отпадат мерките, разделя обществото в Германия.

От една страна, броят на новозаболелите намалява леко, което кара някои политиците да смятат, че ограниченията могат поетапно да отпаднат. От друга страна, обаче, експерти твърдят, че ако част от мерките отпаднат - мутациите на вируса могат да се разпространят скорострелно на територията на страната и отново да бъдем в изходна позиция. Лекарите също се опасяват, че ако ограниченията отпадат здравната система ще бъде изправена пред сериозно изпитание.

За да се забави разпространението на новия щам в страната от тази неделя се завиши граничният контрол. За първи път Германия обяви освен рискови зони и зони с особено висок риск. България е в първия списък, но съседките ни Сърбия и Северна Македония попадат към особено рисковите страни. За техните граждани единствено предварителен негативен тест е входния билет към Германия.

Новият щам от Великобритания все още не е навлязъл сериозно в страната, но след като цяла клиника в Берлин вчера бе поставена карантина често задаван е въпросът „Дали все пак новият щам не върлува вече из столицата?“.

Снимка: Ройтерс

Разцепление има и сред обществото. По последни проучвания повече от половината германци са настроени негативно към мерките.

А най-сериозният проблем в момента на страната е високата смъртност. Президентът Щайнмайер започна инициатива с поставяне на свещ на прозореца с почит към загиналите от коронавируса.

А бавните етапи на ваксиниране и забавени доставки допълнително носят напрежение. Здравният министър Шпан заяви, че до лятото трябва да се предложи ваксина на всеки , желаещ да се имунизира в Германия.

По проучвания 2/3 от населението желаят да се ваксинират. Със сегашните темпове на имунизиране това, обаче изглежда малко вероятно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!