Добрият статистик е този, който може да разкаже истории за числата. Това каза генералният директор на „Евростат” Мариана Коцева в предаването „120 минути”.

Тя е родена в град Бяла, област Русе. През 1990 г. завършва УНСС в София, а впоследствие продължава обучението си в Ню Йорк и Прага. Отдава се напълно на статистиката от 1991 г., когато започва работа в Националния статистически институт. 

Заема различни постове и се издига до негов председател, а от 2012-а година е част от „Евростат”. Първоначално е заместник генерален директор, а от март миналата година е генерален директор и така става българката с най-висок пост в европейска институция. Омъжена, с две деца.

Тя сподели, че е дете на родители математици и от тях идва голямата ѝ любов към числата. „Моят баща подготвяше децата за международните състезания по математика, има някакъв ген, който е прескочил. За мен статистиката не е са сухите числа – добрият статистик е този, който може да разкаже истории за числата”, каза Коцева.

Експертът по статистика даде пример с демографската криза и посочи, че често хората се вглеждат само в един от показателите, които характеризират демографското развитие – раждаемостта и смъртността.

„Преди две седмици публикувахме демографски данни за населението в Европа и България е на първо място по смъртност. От една страна, числото може да се сметне за естествено – имайки предвид по-възрастното население. От друга страна, броят на умиранията по възрастови групи показва, че много хора умират на по-ранна възраст”, посочи тя.

Коцева посочи, че в „Евростат” получават интересни запитвания като колко е броят на ресторантите, които предлагат фондю или в коя държава броят на кучетата е по-голям от броя на котките.