Генерал Уесли Кларк е роден в Чикаго през 1944 г. Получава престижната стипендия „Роудс“ и е приет в Оксфорд, където учи философия, политика и икономика. По-късно завършва и висше военно училище.

Снимка: btvnovinite.bg

В продължение на 34 години служи в редовете на американската армия, както и в Министерството на отбраната на САЩ. Участва като пехотинец във войната във Виетнам.

В периода 1997-2000г.  Кларк е  главнокомандващ военните сили на НАТО в Европа. Ръководи военната операция в Косово. През 2004 г., след като приключва военната си кариера, се кандидатира за президент на САЩ от Демократическата партия. Носител е на много военни отличия, почетни титли, а също е и удостоен с Президентския медал на свободата.

Снимка: btvnovinite.bg

Ексклузивно за войната в Украйна и битките в България - Уесли Кларк говори пред Светослав Иванов в „120 минути“.

Ще започна с новината, разпространявана от руските медии.  Висш военен, генерал Минекаев, казва, че целта на Русия е да вземе контрол над голяма територия, стигаща до Молдова, с което да прекъсне достъпа на Украйна до Черно море. Но би ли могло да бъде използвано като аргумент, че Молдова следваща? Например Русия да анексира Транснистрия от Молдова. Какво е мнението Ви за тази хипотеза?

Четейки изказванията на Путин и целите му за първоначалната дипломация, които Западът и НАТО отхвърлиха, виждайки разположението на силите му – да, много е логично да се помисли, че Молдова е следващата му цел. На мястото на Молдова бих работил усърдно с НАТО, за да се укрепи Украйна, да се спре битката в Украйна и да се изтегли Русия.

Американско-европейското командване в Щутгарт, Германия, разпределя огромно количество оръжия. Какво стои зад тази стратегия?

А какво стои зад стратегията на г-н Путин? Амбицията на живота му да възстанови Съветския съюз и да лиши Източна Европа от правата на нациите да вземат независими решения за политическите си системи и за политическата им насоченост. Това е гарантирано от Хартата на ООН. В случая на Украйна е гарантирано от Меморандума от 1994 г., подписан в Будапеща от Русия. А на г-н Путин не му харесва. Иска да го махне.

Предвид това, в момента 14 нации, включително Украйна, са базирали представители към работна група в Германия, в Щутгарт, която получава заявки от правителството в Киев и организира доставката на оръжия и припаси от различни държави. За какъв вид оръжия става дума?

В общи линии, изпратените оръжия са тези, за които Украйна е заявила нужда, необходими във войната, за защитата на Украйна срещу оръжията, които използва г-н Путин. Така че, когато силите на г-н Путин нападнаха Киев, преминаха през гористи и застроени райони, бяха използвани противотанковите системи „Джавелин“, подобрената LAW система – NLAW, наред с други много полезни за целта.

Сега битката е в по-открит терен в Донбас, но теренът все още е много кален и има много водни препятствия, така че не е изцяло сухо равно открито пространство. И все пак, Украйна ще има нужда от още артилерия, повече бронирани бойни машини и танкове, както и летателни апарати, за да може да се бие с руските сили. Представете си, фронтът е близо 500 км. – много е голяма територията за отбраняване. Ако Вие сте агресорът, както е г-н Путин, имате избор къде да нападнете. Ако сте защитаващият се – трябва да сте силни навсякъде. Бремето за Украйна е доста тежко.

Споменахте противотанковите оръжия „Джавелин“ вече има хиляди такива в Украйна, както и гаубици. Можете ли да обясните за зрителите ни какви оръжия са това?

Оръжието „Джавелин“ е противотанкова управляема ракета, с която войник се прицелва към бронирана бойна машина или танк. Има система за прихващане, тоест щом разпознае образа на целта се захваща – ракетата се изстрелва и има електроника в бойната глава, която я насочва и уцелва целта.  

Вчера САЩ обявиха, че ще бъдат доставени 120 дрона. Украинците знаят ли как да боравят с тях?

Украинците, както много други нации в Източна Европа, имат много добра образователна система, много са начетени и технически грамотни, нямат никакъв проблем с употребата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!