Папа Франциск е първият от Новия свят, първият йезуит и първият свети отец, роден в кървавите предвоенни години на ХХ век, но прегърнал с цялото си сърце привидно мирните дни на XXI век.

Снимка: Ладислав Цветков

Според проф. Кристиан Банков йезуитите са били първите активни комуникатори, от които е зависело как да се възприема католическата религия.

„Едно от най-виртуозните постижения на папа Франциск е, че той смекчи тона и направи позициите на католиците разбираеми и приемливи, макар твърди”, отбелязва професорът.

Снимка: bTV

Първото образование на Хорхе Берголио е технолог химик. Но днес, дори и критиците му са убедени, че папа Франциск умее да развързва възли.

Снимка: EPA

Той не се се страхува да се държи като един от народа. Единственият, който се отказа от традиционните червени плюшени обувки. И единственият, който каза, че църквата дължи извинение на хомосексуалните и който приласка разведените обратно под лоното й.

Според Кристиан Банков папата има едно умение, без да губи авторитета си, да присъства в най-актуалните прояви на съвременната култура.

Снимка: Getty Images

В своите послания папа Франциск често се позовава на силата на вярата като средство за изцеление на страдащите.

Снимка: Reuters

Той е убеден, че има мисия да спаси всеки объркан свой съвременник, потопен във фалшиви новини, социално неравенство и локални, но опустошителни войни. Така както психоаналитикът е готов да подложи на терапия деморализацията на всеки свой клиент.