Драстичен скок на разпространението на COVID-19 се наблюдава на територията на цяла Европа. Франция вече официално е на четвърто място в света по брой на заразените.

Покачването започна бавно от началото на месец юли. А този петък вече бяха регистрирани 16 000 нови приносители на коронавируса за 24 часа.

Състоянието в болниците все още не е алармиращо. В момента са заети 20% от леглата в инфекциозните отделения и секторите за болни с коронавирус, но за сравнение в началото на месеца са били заети само 5%.

Въпреки това френските власти се опасяват, че с този темп до 6 седмици ще бъде достигнат лимита на болниците и ще се натовари здравната система. Затова отново се въвеждат строги мерки, особено в района на Марсилия, където е едно от огнищата на заразата. В пристанищния град са затворени всички барове, което предизвиква напрежение, тъй като същите мерки не важат за Париж, където заведенията работят до 22:00 ч.

Във Франция от юли месец PCR тестовете са напълно безплатни, но това доведе до стълпотворение от желаещи да се изследват пред лабораториите. Властите се опитват да създадат някакъв ред и опитаха да въведат правило за приоритетно изследване на хора със симптоми и контактни лица на заразени, но при толкова много новорегистрирани случаи – над 16 000 за 24 часа, броят на контактните им лица също се увеличава драстично.

На този фон започва тенис турнира „Ролан Гарос“, който беше отложен за септември заради пандемията. Спортното събитие обаче няма нищо общо с атмосферата на предишните си издания.

Вижте повече във видеото.