„За съжаления все още няма работещ общински съвет. Ако не се смени подходът, това може да продължи. Тази политическа криза в СОС може да се превърне в управленска, което ще бъде много лошо – има решения, които трябва да минат през общински съвет“. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ бившият дългогодишен кмет на София (2009 г. – 2023 г.) Йорданка Фандъкова.

Фандъкова визира неуспешните опити да се избере председател на Столичния общински съвет (СОС), заради което съветът не може да започне работа.

„Надявам се г-н Терзиев да вземе ролята си на лидер и да могат да решат проблемите си най-напред в тяхната група и след това да намерят подкрепа, за да може да заработи общината“, допълни Фандъкова.

Тя уточни, че е имала дълъг разговор с новия кмет на София Васил Терзиев преди официалното предаване на поста. Запознала го е и с проблемите, и със спешните проекти.

„Разменихме телефони. Той ако има нужда и желание, по всяко време може да се обади. Аз съвети няма да му давам“, обяви бившият кмет.

Относно работата си начело на Столичната община тя беше категорична, че винаги е спазвала законите и не е взимала решения под натиск.

„Спазването на закона и буквата на закона е бил мой основен аргумент пред моя екип. Винаги съм подчертавала, че законът трябва да се спазва и че отговорността – политическата е моя, но с подписа си всеки носи лична отговорност. Надявам се, че всички от моя екип са спазвали този принцип. Отговорността, включително наказателната, е много сериозна. Не вярвам някой да се и позволили да направи съзнателно нарушение“, подчерта Фандъкова.

Гледайте цялото интервю във видеото!