„Европейският избор на България“ - заключителен евродебат в ефира на bTV. Водещият Светослав Иванов и кореспондентът на bTV за европейските институции

Десислава Минчева-Раул представят всичко важно в контекста на настоящите и бъдещи перспективи пред България и Европа.

Участниците дебатират по глобалните проблеми, войните, икономическите предизвикателства и по значимите два въпроса – къде е мястото и каква е ролята на България? Дебатът се провежда в четири тематични кръга.

По регламент bTV отправи покани към първите в листите на основните шест партии. Четирима от тях приеха. Две партии - ГЕРБ-СДС и ДПС, не изпратиха свой представител.

Ето и кои са участниците:

Стефан Тафров, кандидат за европейски депутат от листата на ПП-ДБ

Той е дипломат - бивш посланик на България в Италия, Великобритания, Франция, както и в ООН. Бивш зам.-министър на външните работи.

Петър Волгин, кандидат за европейски депутат от листата на „Възраждане“

Той е журналист и водещ в Българското национално радио. 

Кристиан Вигенин, кандидат за европейски депутат от листата на „БСП за България“

Той е бивш евродепутат, бивш министър на външните работи, народен представител в няколко парламента.

Ивайло Вълчев, кандидат за европейски депутат от листата на „Има такъв народ“

Той е поет и сценарист, народен представител в три парламента.

Първи кръг: Европейски пари по български

„Европейският съюз е много повече от една касичка. В случая на България тя получава около две пъти и половина повече от бюджета на Европейския съюз, отколкото внася. Да се сведе ЕС до една касичка е изключително опростенческо. Европа е преди всичко един дух. Сърцевината на европейския проект е мира. За да има развитие, трябва преди всичко мир. Затова е важно Европа да бъде силна и това е основната цел на следващия Европейски парламент“, каза Стефан Тафров.

„Големият проблем на българските управляващи е, че те обвързват решенията, които трябва да се взимат в България, с някакви пари и всъщност използват това, за да прокарат някакви свои интереси. Пример е Планът за възстановяване и устойчивост. За да получим едни пари, трябва да затворим своите енергийни мощности. Не бива да гледаме на ЕС като – ето, те ще ни дадат 1 милиард и да затворим всичко“, каза Петър Волгин.

„С европейските пари ние трябваше да направим така, че нашите региони да са равномерно развити. Да направим така, че социалните неравенства да се затворят и нашето здравеопазване и образование по-добри. Това стана много частично, защото голяма част от европейските пари бяха откраднати по схеми и бяха инвестирани в проекти, които не бяха най-добрите за България“, каза Кристиан Вигенин.

„Ние сме готови да прежалим тези пари, но едни 30 000 работни места да останат отворени и България да остане сама господар на своята енергийна независимост. В европейски мащаб ние обвързваме работата по някои аспекти на зелената сделка и желанието ни те да бъдат предоговорени и с нещата, които се случват в България, но и с нещата, които се случват в Европа. Не само българско е мнението, че зелената сделка има аспекти, които възпрепятстват индустриализацията на Европа“, каза Ивайло Вълчев.

Гледайте целия първи кръг от дебата във видеото:

Втори кръг: Кой с кого и кой срещу кого в Брюксел?