В безпрецедентна двучасова реч точно преди празниците френският президент Еманюел Макрон направи черна и почти апокалиптична прогноза за това, което предстои в Европа през следващите години.

Това предупреждение идва в навечерието на европейските избори, но и в момент, в който все по-ясно се забелязва разколебаното американско лидерство в Западния свят. Това беше изразено в мотива - "Европа никога не трябва да става васал на САЩ, но да може да преговаря с който и да е друг регион в света".

Нашата цивилизация е смъртна. Европа е смъртна. Има риск нашата Европа да умре, заяви френският президент Емануел Макрон в Сорбоната в Париж, като подчерта, че натискът в икономическата, военната и други сфери може да подкопае стабилността на Европейския съюз.

„Фразата на Еманюел Макрон трябва да стресне и бие камбаната“, коментира в „120 минути“ Тони Николов, философ и журналист.

„Тя е отзвук от едно прочуто есе на големия френски писател Пол Валери – „Цивилизациите също са смъртни“. То е писано точно преди 100 години“, допълни Николов.

В речта си френският президент посочва, че след години САЩ могат да разглеждат Европа като икономически конкурент и като неутрален партньор.

„Направи ми впечатление, че Макрон попита – „Къде сме в момента?“. Идеята е да се начертае нов път. За големи европейски държави тези избори са много важни. Започва сериозен дебат“, каза журналистът.

„Тук не се вижда дебат за бъдещето на поколенията, а за оцеляването на едни политици и техните временни ползи. В случая не сме на етап, в който да говорим големи приказки за Европа. Макрон очерта ситуацията за глобалната криза и глобалната война в момента. Конфликтът в Близкия изток стана вътрешно присъщ на Европа, защото еврейските и палестинските общности за в конфликт навсякъде. Виждаме, че се увеличава и агресията на Русия“, подчерта той.

„Макрон подчерта, че Великобритания е важен партньор и Обединеното кралство трябва да бъде част от общата европейска отбрана“, обясни Тони Николов.

Според него темите за икономика, защита и индустрия, засегнати в речта на френския президент, ще се превърнат в основен дебат през следващата година.

„Президентът на Китай Си Дзинпин не отиде в Брюксел по време на обиколката си в Европа, а във Франция. Китай привилегирова конкретните партньорства“, припомни той.

По думите му България не се е самоизолирала от глобалните процеси, тъй като големите партии все още са част от големите европейски политически семейства.