2020 – годината, в която вирусът ни постави на дистанция, 19 медии заедно отправят предизвикателство към европейците с различни позиции и аргументи да спорят по теми, които ни разделят.

„Много се радваме, че България ще участва в "Европа говори" и с интерес очакваме перспективите, които българите ще представят в разговорите“, каза Хана Израел, координатор на проекта.

Всичко започва с дебат между журналистите в редакцията на „Цайт Онлайн“ преди 3 години, когато все по-ясно става разделението на позициите в германското общество. 

„За парламентарните избори в Германия през 2017 г. възниква идеята да бъдат събрани за дебат хора с различни политически пристрастия. Така се роди идеята за Тиндър за политика.  Прие се толкова добре в Европа, че много други европейски медии се обърнаха към нас и казаха, че искат и те да се включат в такъв дебат. Така възникна проектът "Европа говори"“, разказа Хана Израел.

Преди година в Сандански проектът за първи път среща Мария и Стаматис.


Двамата спорят по въпроса: Бихте ли заменили националния паспорт с европейски? 

„През 2019 г. успяхме да съберем в диалог почти 15 хиляди души от различни политически лагери. Един от най-спорните въпроси бе този, свързан с отношенията с Русия - трябва ли тези отношения да бъдат по-тесни или по-дистанцирани. Не знаем как спорят участниците, защото разговорите са помежду им, но това, което често чуваме, е, че всъщност има повече неща, които ги обединяват от това, което предполагат, и най-вече повече от това, което се заявява“, обясни Хана Израел.

500 от отговорилите на въпросите се срещат в Брюксел, за да дебатират заедно по други "горещи" теми в Европа.


„Всъщност хората се обединиха, че Европа, или по-точно ЕС, е направил живота им по-добър“, добави Хана Израел.

В "Европа говори" въпросите са 7. Ще бъдат достъпни на интернет страницата на bTV Новините. Специален алгоритъм ще групира за дебат европейци с различни позиции от различни държави, които искат да разменят аргумент помежду си.  На 13 декември е голямата обща дискусия - онлайн.

"Европа говори" е социален експеримент, където сблъсъкът на аргументи може да даде отговори на въпроса: Какво толкова ни разделя европейците?

„Изкуствени балони и разделение на обществото има навсякъде. Цяла Европа трябва да се справя с това. Много е хубаво срещу това да се издигат ответни позиции. Особено е важно журналистите в Европа да работят заедно, за да се случи европейският дебат“, каза още Хана Израел.