Енергийният министър Александър Николов ще направи предложение към МС  компенсациите да обхваната и декември, и януари 22 г. заради високите цени на газа. 

"Още тази седмица ще излезе решение максимално бързо ресурсът да се освободи още през януари – тоест за януари и декември да има компенсация в едно. За декември месец – компенсацията ще е около 25% от размера на сметката. Например, ако сметката ви е 300 лева, ще ви се приспаднат 75 лева“, заяви Николов пред "120 минути".

"За януари като сума и съотношение ще е по-висока помощта - 42 лева за мегаватчас, показват разчетите ни, като това ще е една трета от общата стойност на фактурата на конкретния абонат", добави енергийният министър. 

Той обясни, че идеята е да се компенсират в максимален размер декември и януари.

"На първо място искаме да освободим разполагаем доход в домакинствата много бързо, за да се прекарат следващите месеци по-леко и директно ще им бъдат компенсирани разходите към доставчиците", каза още Николов. 

Той коментира и пътната карта на „Газпром“, като заяви, че все още това е "мистичен документ" и всички запитвания да се покаже остават без отговор

Официални писма са изпратени от дружествата, които комуникират с „Газпром“, добави Николов.

Той заяви, че е говорено за допълнителни количества азерски газ:

"Срещали сме се с азерите за доставките на газ и компанията, която търгува с "Булгаргаз". От тяхна страна се договорихме да има възможност по-големи количества към България по време на отоплителния сезон, макар че има нормативни ограничения. Очаква се отговор, като е възможно чисто юридически да откажат, но са много по-важни дългосрочните отношения, отколкото флуктуацията на цената в кратък период от време", добави енергийният министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!