Няма нищо страшно в една партия да има лидерски сблъсък, това показва, че това е една жива структура. Страшно е, когато в една партия, като ГЕРБ, председателят се избира с 99% одобрение. Това е страшно за една демокрация. Това каза в предаването „120 минути“ евродепутатът Елена Йончева.

България се управлява авторитарно и това нарушава политическия диалог с другите партии. Не можем да очакваме, че това няма да повлияе на политическите партии, включително и на БСП, допълни тя.

„В БСП има труден диалог и това е проблем, той трябва да тече по друг начин и това очаквам и от следващото ръководство. БСП се нуждае от диалог, от честен разговор, от честни избори за председател.

Изборите трябва да бъдат прозрачни, да няма никакво съмнение за манипулации“. За съжаление трима от четиримата кандидати вече изразяват съмнения в легитимността на централната избирателна комисия, която ще провежда тези избори“, обясни Елена Йончева.

БСП е партията, която последните 10 години беше постоянно настъпателна, аргументирана срещу корумпираното управление на ГЕРБ, каза Йончева. Четири вота на недоверие, сега предстои пети, това не е просто формална процедура, а е повод в обществото да започне аргументирана дискусия за състоянието на държавата.

По повод искането за смяна на главния прокурор Иван Гешев, Йончева каза, че въпросът не е да заменим един човек с друг човек, въпросът е да се изгради такъв механизъм, че прокуратурата да не се влияе от политически поръчки.

Вижте целия разговор във видеото.