Почти година след началото на войната в Украйна. Каква е атмосферата в европейските институции?

„Главозамайващо различен може да бъде дебатът на европейско и национално ниво около войната в Украйна. Особено ако една държава е в предизборен период, и то много често. Изключително рядко Европейският съюз и НАТО са били толкова единни. На европейско ниво има решение – военна помощ за Украйна. Такова решение се взема само с консенсус. Само ако една държава е против, се налага вето. 27 членки са казали „Да“. Когато има такова съгласие, то не може да остане само на думи. Трябва да има и действия след това. Този дебат обаче по различен начин вече е транспониран на национално ниво – в зависимост от вътрешнополитическите битки“.

Това обясни в специалното студио на „120 минути“ в Брюксел Десислава Минчева – Раул, кореспондент на bTV в европейските институции и в Париж.

„Преди една седмица беше вторият тур на президентските избори в Чехия – бивш генерал от НАТО срещу бивш чешки премиер, който е бил разследван за корупция. Бившият генерал от НАТО изразява проевропейска, прозападна позиция, а Бабиш си позволи да каже, че като президент няма да се съобрази с член 5 от НАТО, който гласи, че ако една страна я нападнат, то всички трябва да се обединят в нейна защита. Твърдението на Бабиш не е вярно, защото всички договори в ЕС и НАТО са правно обвързващи. Много от дебатите на национално ниво съдържат твърдения, които няма как да се случат“, обясни още Десислава Минчева – Раул.

„Краят на тази война не се вижда. Получих вече изравнителните си сметки – над 1000 лева за ток и за газ. Живея в малък апартамент в Брюксел, а струва скъпо. В началото хората приемаха бежанците в домовете си, но се оказа, че толкова дълго оставане в тях е трудно, ако не и невъзможно“, коментира Георги Готев – главен редактор на EURACTIV.

„Настъпи умора, а във военен план имаме ескалация. Има единодушие в ЕС и в НАТО за това, че не трябва да се допуска Украйна да загуби войната. Дори американците казват, че е трудно да си представим до края на тази година Украйна да освободи цялата си територия. Тази война е много дълга и оказва огромно влияние върху икономиката и европейските политики. Не знаем как и при какви условия тя ще приключи“, каза още Готев.

„Появи се и страхът, че Русия може да има много силна контраофанзива и да спечели войната“, допълни той.

Как България се вписа в този европейски дебат - след разнопосочните сигнали, които идваха от София ?

„На пръв поглед това е наша работа и ЕС не се меси в нея. На втори прочит обаче има определени послания и коментари, по които можем да разберем дали сме допуснали грешки“, каза Момчил Инджов - кореспондент на “Клуб Z” в Брюксел и европейските институции.

„БСП не гласуват резолюциите на Украйна – не са нито „против“, нито „за“. Или се въздържат, или изобщо не участват в гласуването. Делегацията на БСП в Прогресивния алианс на социалистите и демократите е една от малкото, която изцяло не подкрепя определени резолюции“, допълни още той.

Какво още коментираха Десислава Минчева – Раул, Георги Готев и Момчил Инджов, ексклузивно в Брюксел - чуйте във видеото.