Един от най-влиятелните хора в света - Хоакин Гусман-Ел Чапо, в сряда в Ню Йорк беше окончателно осъден да лежи в затвора до края на живота си. Срещу 167-сантиметровия наркобос, известен като Дребосъка, бяха повдигнати 10 обвинения за незаконно производство и международна дистрибуция на кокаин, хероин, марихуана, метаамфетамин, участие в организирана престъпна група и незаконно използване на оръжия. Процесът срещу него продължи няколко месеца и бяха разпитани близо 60 свидетели.

Най-могъщият наркотрафикант беше заловен от мексиканската полиция, едва след като даде интервю за актьора Шон Пен, който го засне с мобилния си телефон. Пред Пен Ел Чапо е категоричен, че наркотрафикът е част от култура, която е наследена от предците ни.

"Бизнесът ми няма да спре, защото с времето хората, които се занимаваме с това, ставаме все повече и повече”, каза Ел Чапо.

Американските власти използваха процеса и доживотната присъда да отправят послание към подземния бизнес с наркотици.

Снимка: btvnovinite.bg

"Вие не сте недостижими, не сте недосегаеми. И вашият ден ще дойде", заяви висшият служител на ФБР Анжел Малендез след финалното заседание на съда.

"Ел Чапо е отговорен за немислима смърт и унищожения както в Съединените щати, така и в собствената му страна - Мексико", каза Ътам Дилън от щатската Администрация за борба с наркотиците.

Според обвинението за цялата си наркокариера мексиканският дилър е спечелил над 14 милиарда долара и не е в ръцете на властите за пръв път. В началото на века той избяга от един от най-тежко охраняваните затвори в Мексико и беше на свобода до 2014 г. Тогава той повторно беше заловен, но година по-късно успя да излезе през специален тунел под килията му. Третото му арестуване през 2016 г. пък се превърна в мини война.

В хода на делото бяха разкрити зловещи детайли за убийства, изнасилвания, изгорени тела и семейна ваканция с базука в багажа. Стана ясно и че Ел Чапо е дал 100 милиона долара подкуп на бившия вече мексикански президент Енрике Нието. Самият Нието отрече.

През юни се очаква Ел Чапо да влезе за трети път зад решетките. Този път в най-строго пазения щатски затвор "Адмакс".