Много от нас преследват своето щастие, преминавайки през граници и обстоятелства, които променят цели индустрии. Хубаво е, когато тези хора са българи, защото те могат да ни вдъхновят и на родния ни език да ни убедят, че няма невъзможни неща. Успехът има различни лица, а Гена Трайкова представя точни такива хора в поредицата "Долината на успеха".

„Едно от местата, за които ще разкажем, е Америка. Мястото, където има неограничени възможности и всеки би могъл да постигне каквото поиска. От друга страна, долина на успеха има и в България. У нас има хора визионери, които работят с цялото си сърце за нещата, в които вярват. Долината на успеха очевидно има много широки географски граници”, каза в предаването „120 минути” Гена Трайкова.

„Идеята тръгна от едно конкретно събитие, което се организира от българския бизнес и неправителствения сектор и което беше насочено основно към българската диаспора в Щатите. Това бяха срещи на хора от бизнеса и българи, които работят в Америка, с идеята да работят заедно, за да развиват допълнително България, инвестирайки и подкрепяйки младите предприемачи”, разказа още Гена Трайкова.

„Общото във всички истории е трудният път, изпълнен с предизвикателства и обрати. Всеки един от тях е запазил по някакъв начин здраво връзката си с България и вярва силно в това, че негов основен ангажимент е да предаде нататък и да помогне на други хора, които биха искали да се развиват в една или друга посока. Част от тези хора казват, че не е важно как вадиш хляба си, а какво правиш с парите след това и как ги инвестираш”, разказа още продуцентът и главен редактор на bTV Новините.

Първият епизод от „Долината на успеха” разказва историята на Дафина Тончева, която е извървяла дългия път от Пазарджик до един от най-успешните фондове за рискови инвестиции в Силициевата долина. Дафина казва, че предприемачите преодоляват всички препятствия с неугасваща вяра в собствените си идеи и умения. Преодоляването на всички трудности, вярата в неограничените възможности и нелечимият оптимизъм в голяма степен описват нейната житейска история.

Снимка: btvnovinite.bg

„Често срещам американци, които ми казват, че аз живея американската мечта. Щастлива съм с живота си, с работата, която имам и със социалната среда, която съм създала. Аз живея моята мечта – не знам дали е американската, но това е моята мечта - осъществена и реализирана”, казва Дафина Тончева.

Тя напуска България едва 18-годишна, за да учи в Харвард на пълна стипендия, където завършва „Криптография и компютърни науки”. В годините преди да замине за Америка родителите й работят като лекари и трудно свързват двата края. Казва, че пълна стипендия в Харвард се печели с много работа, но и с голяма доза късмет.

Снимка: btvnovinite.bg

Спомня си с усмивка как в детските години през лятото се налагало на цялото семейство да ниже тютюн на нивата.

„За да успее един човек, трудолюбието е много важно, както и упоритостта. Аз оцених колко е труден животът на хората, които правят пари по този начин. Научих това не само, защото селската работа е трудна. Установих и че не искам да я върша и искам по друг начин да правя пари. По друг начин исках да живея живота си”, разказва Дафина.

Харвард й помага да започне работа като софтуерен инженер, а после и като ръководител „Проекти”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Майкрософт” беше много добра и интересна фаза от моя професионален живот. Там работих като софтуерен инженер. Научих как една голяма компания с такъв огромен мащаб успява да създава продукти и да ги реализира на пазара. Това не е лесно. Когато имаш милиони клиенти, всяка една грешка има голямо значение, защото те намират начин да я видят”, споделя още Дафина.

Харвард обаче се оказва недостатъчен и тя решава да запише „Бизнес администрация” в Станфорд. След това навлиза в света на рисковите инвестиции и започва работа за един от най-известните фондове в Силициевата долина, където и до момента е единствената жена-партньор.

Снимка: btvnovinite.bg

„Криптографията за мен беше сфера, в която се фокусирах в колежа. Тя ми помогна да оценя колко е важна киберсигурността. Направи ме по-добър софтуерен инженер. Познанията, които придобих, ми помага да оценявам технологиите, в които инвестирам”, казва Дафина.

Освен в киберсигурност, фондът, в който тя е партньор, инвестира в компании в зародиш в сферата на софтуера и здравеопазването. Те са малки, продуктите не са изцяло развити и обикновено нямат клиенти.

„Като професионален инвеститор се фокусирам върху мащаба на пазара, в който правя инвестицията. Колко е различен продуктът от всичко друго, което съществува, и колко е голям проблемът, който този продукт разрешава. Но може би най-важното нещо за мен са качествата на екипа и най-вече на предприемача”, разказа тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Смелостта, постоянството, креативността, желанието да не се впишеш в определените граници и стремежът да оставиш следа зад себе си – това, според Дафина, са най-важните качества на предприемачите. Такива визионери има и в България.

„Едно от нещата, в които сме най-силни, е нашият технологичен талант. Това е благодарение на нашето образование. Според мен едно от най-силните ни качества са нашите инженерни и математически способности. Едно от нещата, които най-много ни липсва на този етап, са маркетинг и качества, свързани с продажбата на нови продукти. Това е може би ДНК-то, което трябва да развием преди да можем да видим компании в мащабите на милиарди долари да бъдат развити в България”, на мнение е Дафина.

Казва, че нещото, което я е разочаровало най-много у нас, е корупцията.

„Тя държи назад всеки един от нас, който се опитва да работи честно и да създаде нещо голямо и да промени нещата в България в позитивна посока. Друго, което ме разочарова, е негативността. Обичаме да се оплакваме повече, отколкото трябва. Промяната в перспективата ни ще ни даде повече смелост и възможност да видим по-светлата страна на нещата. Гордея се с културата и историята на България, както и с нашата упоритост. Това е важно качество за всеки един успял човек”, казва Дафина Тончева.