В "Долината на успеха" - Богомил Балкански, най-влиятелният българин в Силициевата долина. Живее и работи там от 21 години. Става вицепрезидент в „Гугъл”, след като технологичният гигант купува за рекордна сума стартъпа „Би боп”, за който той работи.

Той е и почетен консул на България в Сан Франциско.

През 2018 г. Богомил Балкански напуска „Гугъл”, за да посвети времето си на нови проекти, в които инвестира и които подпомага. Казва, че с времето е разбрал, че е по-интересно да помагаш на другите, отколкото да работиш върху собствените си неща.

Снимка: btvnovinite.bg

„Заобиколен съм от много интересни и можещи хора. Това са от хората, които искат да променят света по един или друг начин. Няма много други неща, които да осмислят моя живот и да ми дават усещане за градивност от това да се заобиколя именно с такива хора. Ако мога с моите умения и опит да помогна, това също носи удовлетворение. Да помагаш на други хора е много по-интересно, отколкото да работиш върху собствени неща”, казва Богомил Балкански.

„Най-важното нещо един стартъп да бъде успешен е умението на ръководния екип да се преоткрива непрекъснато. Стартъпите са като деца – растат бързо и се променят бързо. Човек винаги трябва да ги научи на нови неща. Изисква ужасно много смелост и вяра в собствените способности да си кажеш, че нещо работи и въпреки това да го оставиш настрана, за да намериш други начини за развитие”, споделя още той.

„Една от основните грешки, които виждам предприемачите да правят, е да използват нещата, които са работили, прекалено дълго – до момента, в който те спрат да работят. Много често се оказва, че тогава вече е твърде късно”, допълва Балкански.

„Гугъл” ни купиха в много ранен стадий на развитие. В момента, в който се озовах там, тя беше една огромна компания. Едно от най-интересните неща там е, че позволява на хората да мислят много дръзко и на голямо. Позволява им да си разперят крилата и да мислят за какви ли не неща, които първо изглеждат налудничави. Това може би е най-уникалният аспект на „Гугъл” – свободата да се мисли дръзко”, разказва Богомил Балкански.

Снимка: btvnovinite.bg

„Моят подход към инвестиции е да инвестирам в хора. За мен инвестирането не е за пари или финанси. Това е начин да бъда добър приятел и да подкрепям приятелите си”, допълва той.

Казва, че единствената дефиниция на „лидер” е някой да те следва. По думите му човек не може да е лидер, а когато се обърне назад, да няма никой зад него.

„Според мен хората следваме други хора, само ако те могат да ни заразят с идеи, енергия и ако те могат да ни накарат да се почувстваме съпричастни към нещо, което е по-голямо от нас”, на мнение е Богомил Балкански.

Снимка: btvnovinite.bg

Споделя, че за нищо на света не би заменил образованието в Класическата гимназия.

„Качественото образование трябва да те научи да мислиш по аналитичен начин”, допълва той.

На прохождащите предприемачи той даде съвет: „Ако искаш да си добър, трябва да се вглеждаш в огледалото и да мислиш критично и аналитично за това какви са твоите способности, силните и слабите страни и как може да запълниш своите слабости”.

„Голям оптимист съм за стартъп общността в България, защото тя се развива с големи темповете. Все повече предприемачи имат вярата в себе си, че техният пазар е целият свят, а не България и ЕС”, споделя още Балкански.

Снимка: btvnovinite.bg

Казва, че се дразни от това, че хората се оплакват, което се е превърнало в национален спорт.

„Оплакването в България всъщност е една социална условност. В началото ми беше доста неудобно как в Америка като питаш „Как си”, не можеш да отговориш по никакъв друг начин, освен „Чудесно”. В България, ако някой ти зададе същия въпрос, очакването е, че ти трябва да изредиш поне три проблема”, казва Богомил Балкански.