Това е много труден период и ще изисква политически стабилно лидерство да обясни на хората защо трябва да има жертва, саможертва и защо е необходима. Това каза в предаването „120 минути“ Дейвид Харис.

„Защото алтернативата е да хвърлим кърпата в средата на ринга, да вдигнем белия флаг и да се предадем пред Путин. Аз лично вярвам, че това би било катастрофа“, добави той.

Изпълнителният директор на Американския еврейски конгрес Дейвид Харис пристигна преди няколко часа в София. От летището той отиде директно към президентството за среща с държавния глава Румен Радев, където беше награден с Почетния знак на президента.

Дейвид Харис е сред най-желаните събеседници за всеки кандидат за президент на Съединените щати. Председателят на Американския Еврейски комитет е определян от израелския президент Шимон Перес като "външен министър на еврейския народ."

Харис израства в Ню Йорк. Завършва университета в Пенсилвания, а по-късно икономика в Лондон.

През 1981 година се присъединява към Американската коалиция за подкрепа на съветските евреи.

В тази роля Харис е в центъра на миграцията на над 1 милион души от Съветския съюз към САЩ.  Задържан е два пъти от властите в Москва. През 1984 г. събира на демонстрация във Вашингтон над 250 000 души, най-голямата подобна в американската история. През 1990 година Харис става изпълнителен директор на "Американския еврейски комитет".

През 2019 г. Еврейският Комитет подписва меморандум за разбирателство с Мюсюлманската световна лига. Харис взима участие в редица хуманитарни инициативи по цял свят, включително и в Украйна тази година. Организацията му събра милиони в помощ на пострадалите от войната.

Дейвид Харис каза, че е голям фен на България и разказа пред Светослав Иванов една своя история:

„Аз съм фен на България и то от дълги години, толкова голям фен, че през 1994 г., когато България игра срещу Италия на полуфинала на световното първенство в САЩ, отидох с единия от синовете ми. Бяхме заобиколени от 60 000 души, всички, от които подкрепяха Италия. Ню Йорк е един от най-големите италиански центрове в света. Със сина ми, ние бяхме почти само двамата, подкрепящи Стоичков, България и целия отбор. Мисля, че имаше риск, роди физически риск, за здравето ни. Знаете как могат да се разпалят футболните фенове. Но ние искахме България да спечели. Най-опасното нещо за мен беше, че съпругата ми е италианка. Никога не й казахме. Така че, ако гледа днес българска телевизия, ще научи какво се случи през 1994 г., тогава ще съм изправен пред трудности“, отбеляза Дейвид Харис.

Той изрази благодарността си на президента Румен Радев за изключителната чест, с която са го удостоили: 

"Защото през последните 33 години, от 1989 г., от историческите събития в България, се считам аз и Американският еврейски комитет като добри приятели на България. Говорихме за това да почетем 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи догодина, идния 10 март. Говорихме за влиянието на руската агресия срещу Украйна, говорихме за това какво означава за България и Европа, говорихме за централната роля на САЩ в реакцията спрямо Русия и важността на отношенията между България и САЩ. Говорихме за отношенията между България и Израел, някои идеи за задълбочаване и развиване на тези отношения", допълни Харис.

По отношение на поредните избори в България той заяви:

„Интересното е, понеже съм приятел и на Израел, съм свикнал с избори. В Израел вече има пети избори за четири години. В Израел ще са през ноември. Мога да кажа от една страна твърде много избори, твърде много политически хаос, но същевременно държави като Израел и България функционират. Така че смятам, че отразява сравнително зряла демокрация, която може да управлява този политически момент на нестабилност и то със социална стабилност", каза Дейвид Харис. 

Той изрази надежда България да успее да поддържа тази социална стабилност, докато намери ново правителство:

"Което да издържи поне няколко години, за да може да реагира на въпросите, пред които България е изправена. Едно от основните предизвикателства ще бъде как да се справим с нарастващите цени на енергията, на хранителните стоки, на инфлацията и потенциално – може да има и умора относно Украйна. Следващото правителство ще бъде изключително важно по отношение на това как ще се справи с всичко това".

По темата с високите цени на енергията, Харис коментира, че не е енергиен експерт, но доколкото знае най-близката база за втечнен газ е в Гърция.

"Гърция изготви втора подобна централа, която няма да бъде отворена в идните две години. Ще има определен момент на трудност, но въпросът е дали Щатите могат да увеличат своето собствено производство, на теория можем, и можем да изнасяме, но има изключително силно лоби по отношение на екологичните нормативи и действия за производството на изкопаеми горива. Това лоби дали ще успее да надделее или да намерим компромис", отбеляза Харис.

Гледайте цялото интервю във видеото.