В "Деца и родители" екип на "120 минути" се срещна с едни изключителни мъже - и бащата, и синът са артисти. И бащата, и синът имат една и съща голяма муза - семейството. Недко и Димитър Солакови обаче се отличават със собствен почерк и позиция.

Люти чушки, бебешко кошче, патерици, залези - на пръв поглед странно несвързани неща за една изложба.

Всички те обаче са част от автопортрета - както сам го нарича, на сина на Недко Солаков - Димитър. Повлиян от мащабната здравна криза, изработва и модерния "Кръговрат на живота".

„Това малко легенче, което е пълно с маски за еднократна употреба и една помпа, която вдига вода на 4 метра и половина нагоре. Накрая има една бутилка за дезинфектант за ръце, която спуска тази вода, пълна с лавандулов спирт, обратно във фонтана“, казва Димитър Солаков.

„В началото, когато завършвах гимназия, исках да кандидатствам биология. След началното училище не ме приеха, но от малък имам винаги влечение към природа, към животни. Това винаги ми е било интересно“, допълва той.

Така днес избира да живее на село и пряко свързва природата с арт проектите си.

Майсторът на визуалните разкази с картини и текст казва, че не е насочвал сина си да наследи работата с изкуството, която се предава още от дядото в рода - скулпторът Митьо Солаков. А добрият вкус все пак се възпитава.

„Някак си, когато имаш в семейството хора, за които визуалното е важно и изкуството като цяло - ти помага да виждаш, че освен тази визуална помия има нещо, което е хубаво и си заслужава да отидеш някъде да го видиш. И като съм бил по-малък съм правил всякакви глупости - нормални за възрастта, и винаги след това семейството ти е някакъв коректив“, казва Недко Солаков.

И бащата, и синът признават, че съвремието ни им влияе, макар и по различен начин. Затова и Недко се подписва в отвореното протестно писмо, с което творци и учени се обединяват в искания за оставки.

Баща и син Солакови казват, че семейството е най-ценното и именно то е най-голямата им муза. За изкуството, но и за живота.