Как можем да ползваме безплатен ток, дори да ни плащат тока, докато пускаме пералнята вкъщи? За тока на свободния пазар и каква драстична промяна за всеки един потребител предстои - разказва Стоян Георгиев.

Електричеството в българските домове идва предимно от АЕЦ „Козлодуй“. Цената е регулирана. За да свети крушката, за да работи пералнята, ни струва 14 стотинки за мегават час през деня и 6 стотинки за мегават час през нощта.

Въпреки че политиците прехвърлят горещия картоф и предизборно отново отложиха либерализацията, не е въпрос дали, а кога регулираният ток ще спре.

Тогава всеки един потребител в България ще бъде пред напълно новата реалност на свободния пазар на ток.

Информирани ли са обаче хората какво се променя за тях?

„Неминуемо идва момент, в който всички ще трябва да се ограмотят по темата, тъй като това директно ни бърка в джобовете“, казва Димитър Бартов, мениджър на енергийна компания.

Колко би струвало на хората електричеството, например, през последната неделя на свободния пазар? Идва краят на дневната и нощната тарифа. Цената ще е различна във всеки един момент.

Най-често ще е по-евтин през деня, отколкото нощем, разказва ни Северин Въртигов, който управлява компания, предлагаща зелена енергия.

Нулевата и отрицателната цена идва през деня, когато грее слънце, а вечер и нощем токът става два пъти по-скъп от сегашната дневна тарифа и четири пъти по-скъп от сегашната нощна, ако направим справка на цените за последната седмица.

„Либерализацията дава възможност на избор. Т.е. консуматорите на електроенергия и домакинствата ще имат възможност да изберат кога да консумират енергия, дали да използват умни електроуреди, да ги настройват да консумират в точно определен часови диапазон, според това какви са цените на пазара“, обяснява Северин Въртигов.

Имате избор кога да пуснете пералнята си, но кога ще ви стане студено нямате избор. И най-често се случва през зимата и нощем, когато токът е най-скъп. И там идват трудните въпроси, свързани със свободния пазар, когато токът ви няма да идва само от предвидим и постоянен източник като АЕЦ „Козлодуй“, а от целия микс, включително възобновяеми източници, които произвеждат не когато ви е студено, а когато има слънце и вятър.

Очакванията са, когато се излезе на свободния пазар, е, че ще се появят много нови компании, които ще предлагат гъвкави услуги.

Ако не ви се играе играта, в която да следите дали грее слънце и токът ви е безплатен, или има облаци и струва четири пъти над обичайното, може да изберете доставчик, който предлага фиксирани цени. И тук е въпросът какви ще бъдат тези цени. 

Само в рамките на последната седмица на свободния пазар бихте могли да използвате ток и за два пъти по-ниска, и за два пъти по-висока цена от сегашната. Въпрос на време е токът ви да и цената му да станат толкова променливи.

Димитър Бартов е управител на компания, когато днес продава борсов ток на бизнеса. Когато либерализацията дойде, той ще предлага ток и за домовете на хората.

При свободен пазар на тока криза като инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. би направила обичайна сметка за ток от 100 лева на месец. 900 лева в месеца на абсолютния пик на кризата от 2022-ра.

Димитър Бартов пресмята колко би струвал тока средно през зимните месеци, ако излезем на свободния пазар днес. Отчита часовете с нулеви, отрицателните цени, но и много повечето часове с пъти по-висока цена на тока от сегашната регулирана.

„Може би с около 30% над това, което битовите потребители са плащали“, изчислява той.

Зеленият ток става все по-голяма част от микса. Със своето свръхпроизводство, когато е слънчево и топло, и почти никакво производство, когато е студено зимата.

Енергийната промяна за всеки един български гражданин ще е драстична на свободния пазар, който е по-дебалансиран от всякога заради навлизането на зеления ток.

Според експертите от енергийния бранш, с които разговаряхме, масово българските граждани са напълно неинформирани и неподготвени да попаднат в ситуация, когато всеки час и ден електричеството ще има различна цена и за тях.