В началото на седмицата Би Би Си съобщи за ново лекарство срещу рак, одобрено вече и в Европа. Медикаментът открива къде в организма има специфична генетична аномалия, предизвикваща заболяването.

Приложен е за първи път на 2-годишната Шарлът от Северна Ирландия. Детето е диагностицирано с рак на съединителната тъкан, в следствие на лечението в Лондон растежа на тумора е ограничен и момиченцето се връща към нормален начин на живот. Според специалистите лекарството е революционно, защото лекува различни видове рак и има по-малко странични ефекти. То вече е разпространено за употреба в САЩ, Бразилия и Канада.

„Би Би Си е много уважавана медия, но малко трябва да охладим думата „революционно”, защото всъщност това лекарство е изобретено някъде 2013 г. миналата година е разрешено от Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ, таза година – от европейската агенция”, коментира в предаването „120 минути” д-р Стефан Константинов, бивш здравен министър, а в момента директор на Университетската болница за активно лечение по онкология в София.
Той уточни, че милиони хора се разболяват от рак, а  тези, които са подлагани на лечение с това лекарство, са 200.

„То получава одобрение по една доста бърза писта. Все повече се появяват такива медикаменти, които за определени случаи действат, но те са безумно скъпи”, каза още д-р Константинов.

Директорът на Онкологичната болница в София уточни, че не знае каква е цената на новия медикамент.

„Мога да кажа, че в нашата болница, в нашата държава, която има много ограничен финансов ресурс – с най-малкия ресурс в Европа. Ние имаме пациенти, които лекуваме с десетки хиляди лева месечно. Не зная колко ще струва това лекарство и дали ще влезе в нашия списък и въпросът е дали е нужно. Някои лекарства след бързо одобрение, след 4-5 години се оказва, че те не са дали този резултат, който сме очаквали”, каза още д-р Стефан Константинов.

Вижте повече във видеото!