Пандемичният процес протича на вълни, една от хипотезите за това е, че е свързано с поведението ни като общност, обясни в предаването „120“ минути“ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Когато започнат повече хора да боледуват, контактите се ограничават, тогава спада пандемичният процес. Когато спадне достатъчно, хората казват : „Вече мина“ и така започва отново“, обясни той. 

Д-р Симидчиев посочи, че данните за новия вариант на вируса са противоречиви, а последните проучвания показват, че е средно около 52% по-заразен. Засега няма данни, че протича по–леко. При възрастните над 60 години изглежда, че протича по-тежко, посочи той.

„Колкото по-малко има от вируса, толкова по-малко той ще се намножава и толкова по-малка е вероятността той да се промени. Той се променя само тогава, когато има възможност да се намножава повече. Колкото повече гостоприемници му дадем, толкова по-голяма е вероятността да се адаптира към популацията ни. Всички мерки, които ограничават възможността той да се намножава в повече гостоприемници, са нещо положително“, отбеляза пулмологът. 

Според него, ако не се ваксинириме достатъчно бързо, вирусът ще има възможност да се променя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!