Дейвид Кац е сред най-влиятелните личности в областта на човешкото здраве. Той е директор на Изследователския център за превенция към Медицинския университет в Йеил, както и професор по обществено здраве към същия университет. За него доброто здраве се крие в три основни и ясни правила.

Снимка: bTV

България е държава в Източна Европа, за съжаление целият регион има едно от най-високите нива на заболеваемост от рак и сърдечно-съдови болести. Някои хора казват, че е заради храната, а други – заради начина на живот. Има ли факти, които показват връзка между двете?

„Едно от другите опасения за части от Източна Европа е замърсяване на околната среда. Може би дълго време е имало злоупотреби с околната среда, излагане на токсини, това също е важно, особено за рака…”, коментира д-р Дейвид Кац. 

Според него може да има и връзка с Чернобил.

Това е извънреден случай, но замърсяване на водите – слабо регулирани фабрики, които може да са изхвърляли замърсители във водите. Всичко това може да окаже влияние. Но добрата новина за зрителите е, че ако правите само няколко неща – по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но не е толкова сложно да се направи – ако се опитате да имате повече и по-често физическа активност, да се храните здравословно, предимно с минимално преработени храни и с растения – зеленчуци, плодове, ядки, семена, пълнозърнести и бобови храни, не пиете газирани напитки, а вода – и да не пушите. Тези три неща се свързват с 80% по-нисък риск от сърдечни заболявания, рак, диабет, удар, деменция, отколкото ако не правите тези три неща. Добрата новина тук е, че имате невероятно количество контрол върху вашата медицинска съдба. Другата добра новина е, че този контрол се отнася и за близките ви. Можете да го споделите, да го превърнете в семейна ценност, да кажете "Искаме да бъдем по-здрави, защото се обичаме и ще се опитаме заедно да правим тези три неща: в семейството няма да пушим, ще се опитваме да се храним добре, ще бъдем физически активни и като семейство ще се подпомагаме да го правим, защото се обичаме. Не защото доктор ни е казал, а защото се обичаме и не искаме да се разболяваме", обясни специалистът.

Снимка: bTV

Той бе категоричен, че не бива да пренебрегваме стреса:

„Не знам какво значи "не се притеснявай, това е стрес", защото ако имаш стрес, значи си притеснен, а притеснението може да ти навреди. Има значителни научни доказателства, че хроничният стрес, тревожността могат да причинят дисбаланс в хормоналните нива, което може да засили възпалителните процеси, да увреди артериите, да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, да увеличи наддаването на тегло в торса, да увеличи риска от диабет, да увеличи риска от рак. Какво е решението? Би било хубаво, ако можеше магически вече да няма никакъв стрес в живота ви. Не знам за вас, но на мен не ми се е получава. Трябва да бъдем откровени за последиците от стреса, за факта, че ще има стрес в живота ни и да го вземем на сериозно и да се справяме с него. Има различни начини за справяне със стреса. Аз предпочитам да го правя с физически упражнения и да бъда сред природата. Някои хора се занимават с медитация, с йога, но има редица начини за справяне със стреса. Намирането на работеща за вас стратегия за справяне с негативните последици от стреса е важно и заслужава да бъде ваш приоритет. Лош съвет би било да се каже "О, имаш стрес? Значи притеснен си, ама не се притеснявай"... Няма много смисъл”, обясни д-р Кац

Снимка: bTV

Има ли универсално хапче за добро здраве в днешния свят, защото според тяхната маркетингова стратегия има толкова много!

Може би не. Има някои хранителни добавки, които са смислени и определено омега-3 е добър пример, защото повечето диети по света не включват много тлъста риба като сьомга или скумрия. Честно казано и не могат – вече няма достатъчно риба в моретата. Изчерпваме рибните запаси в световния океан и ще трябва да ядем по-малко риба, отколкото преди, защото няма достатъчно риба, ще трябва да оставим океана да възстанови популацията. Нямаме достатъчно омега-3, така че е добра идея, аз приемам. Но бих препоръчал да предпочетете хранителна добавка омега-3, произведена от водорасли, а не от риба, защото са същите омега-3 мастни киселини, но от по-устойчив източник. Друга сравнително универсална добавка по света е витамин D, защото е хормон и човешкото тяло го произвежда при излагане на слънце, но повечето хора сме облечени така и не стоим постоянно на слънце. Навремето, когато хората са работели на открито по цял ден, без да са покрити с облекло, са го произвеждали сами. Днес, ние трябва да си го набавяме чрез храната и много от нас не си набавят достатъчно, така че хранителна добавка с витамин D е добра идея. Има списък и с други хранителни добавки, които можем да споменем, но като цяло те трябва преди всичко да бъдат добавки към хранителния режим, да запълват пропуснатото чрез храната. От тук трябва да се започне - може и сами да си отговорите на въпрос какво ви липсва, но може и да се наложи да се обърнете към здравен експерт, с когото да разгледате какъв е режимът ви на хранене, какво си набавяте от него и как да запълните пропуските с добавки.

Снимка: bTV

Споменахте три неща, които трябва да правим, за да бъдем здрави. А нагласата?

Трите неща, които са най-важни, са нещата, които правим с краката – физическата активност, с вилицата – какво ядем, и с пръстите на ръцете – да не пушим. Няма да вършите тези три неща, ако нямате подходящата нагласа. Ако сте много нещастни, ако сте много стресирани, не се съсредоточавате върху здравето си. Твърде съсредоточени сте върху това как се чувствате днес, че да можете да планирате бъдещето. Да се грижим за психичното ни здраве е от съществено значение, но според мен често се пренебрегва фактът, че двете неща си влияят взаимно. Ако сте здрави, жизнени, ако се грижите за себе си, това благоприятства за здравето на мозъка, стабилизира настроението, прави ви по-силни и по-способни да се грижите за себе си, прави ви по-щастливи – здравите хора се забавляват повече. И ако се грижите за психичното си здраве, стараейки се да се справяте със стреса, да прекарвате време с хора, които харесвате, като изграждате важни за вас взаимоотношения, това също е сила и можете да я използвате, да кажете, че се чувствате достатъчно силни да подобрите режима си на хранене, да се ангажирате да спортувате. Добрата психическа устойчивост, щастието, силните взаимоотношения ни помагат да инвестираме в здравето си и да защитаваме психическото си здраве. Тези две неща са свързани и се подкрепят взаимно.