Тенденцията отпреди 2-3 години на отлив на лекари от България сега отстъпва място на обратното – все повече специалисти се връщат, за да практикуват у нас. Това каза в предаването „120 минути” по bTV д-р Асен Меджидиев, зам.-директор на „Пирогов” и председател на Столичната колегия на БЛС.

По думите му над 110 специализанти са минали през най-големия спешен център за последните две години.

А междувременно се върви и към това в чужбина за лечение да се пращат по-малко българи и обратното – у нас да се канят български лекари, специалисти в областта си, които да извършват операции: „Първо – държавата ще разходва по-малко средства за такова нещо, второ – екипите, които работят с тези професори, ще могат да бъдат по-лесно обучавани на място. Те ще присъстват на тези операции”, посочи д-р Меджидиев.

Самият той преди години бил изпратен да специализира в Германия, но след това решава да се върне в България, твърдо убеден, че ще успее да се реализира. И днес не съжалява за това.

Лекарска (и човешка) взаимопомощ

Столичната колегия на Лекарския съюз официално поде инициативата „Фонд за лекарска взаимопомощ”. Чрез фонда ще бъдат събирани финансови средства за изпращане на млади лекари на специализация в чужбина.

На 24 януари ще бъде подписан договор с йерусалимската болница „Хадаса” за специализация на български лекари в абсолютно всички специалности, посочи д-р Меджидиев: „Хората, които ще заминават, ще се препоръчват от ръководителите на лечебните заведения. Там ще се изграждат и договорни отношения”.

Едно от условията в договорните отношения ще бъде даденият лекар задължително да се връща у нас след специализация, за да практикува 3-5 години.

Д-р Меджидиев напомни – да си лекар е кауза без мандат. Затова е необходимо да се окуражават младите кадри в професията: „Много е важно да върнем доверието към лекарите в обществото”.

Още една инициатива, която в момента е само идея, е да бъде създадена „Болница на християнската църква”, където да бъдат лекувани хората, нямащи средства да си платят осигуровките.

Идеята е получила подкрепа от Столичната община, а Столичната лекарска колегия е готова да осигури екипите: „Навсякъде има такива болници. Има и болница на църквата, до която всички имат достъп – и тя просто помага. Християнството и медицината са заедно, те не могат да мърдат – ръка за ръка”, завърши д-р Меджидиев.