Антон Стефов е роден в Благоевград. Завършва специалност „Машинно инженерство“. След 1989 г. емигрира в Канада, където създава компания за бронирани автомобили, която с годините се превръща в наложено име в този бранш. Бизнесът му тръгва рязко нагоре след събитията от 11.09.2001 г.

Следващите години доктор Стефов отваря заводи в Съединените щати Обединените арабски емирства, както и в Турция. Компанията му е доставчик на бронирани машини на държавни организации, включително ООН, НАТО, германските въоръжени сили, „Спейс екс“ и много други в цял свят. През април тази година той обяви, че ще инвестира 20 милиона лева в създаването на завод за бронирани автомобили в Бургас. Плановете са той да заработи през 2024 година.

Все по-често съм в България, преди това може би 20-25 дни в годината, а сега вече месеци – 3-4 месеца, тъй като моето присъствие е свързано с изграждането на завода и много неща трябва да бъдат уточнени документално и конструктивно, докато се стигне до изграждане на завод, който ще отговаря на изисквания за поне 20 години, заяви д-р Стефов в предаването "120 минути". 

Той каза, че само в България го питат колко е богат, но той отговаря, че не знае.

„Тъй като бизнесът е свързан с инвестициите, прави се инвестиция, ако няма възвращаемост – нещата вървят надолу. Ако си направил подходяща инвестиция и бизнесът е удачен, тогава всичко върви нагоре и добре, и позитивно. Но за съжаление не е така в живота“, каза д-р Стефов.

Той допълни, че когато си е тръгнал от България е имал много добра позиция на научен сътрудник в Централния машиностроителен институт, работел е като асистент във ВМИ "Ленин", имал е и фирма, но е искал да изпълни детската си мечта.

„Имах детска мечта - да отида да работя на Запад, защото смятах, че там има по-големи шансове да се реализира човек. Но това е и така, и не е така. Ако човек цели реализация на ниво за купуване на къща, автомобил, ходене на почивки и посрещане на някакви основни нужди - да, това е много добре. Но, когато става въпрос за високите бизнес нива – нещата не стоят така, а стоят по много капиталистически начин, всеки гледа да защити своята продукция, своя бизнес и новодошлите от България, такива като мен или кой знае от къде по света, отивайки в Америка да започнат да работят в тези най-високи сфери на бизнеса, на производсвото - това е нереално и утопично“, отбеляза д-р Стефов.

Първоначално той работи в мини и обезопасява миньорите от взривове на газ гризу. А преди това е бил в машиностроителното производство, в строителството и като доставчик на пица, тъй като не е имал пари и не е знаел езика.

„Имах много добри инженерни познания, но нямах никакви познания, свързани с професионалния английски език и това ми създаде много големи проблеми, и трябваше да работя, за да изкарам прехраната си и да имам възможност да се самообучавам. Не съм бил на никакво училище на Запад, освен в библиотеките, в които прекарах много време и това ми даде възможност по-късно да навляза в бизнеса“, обясни Антон Стефов.

Първите му автомобили са за банковото дело, т.нар. инкасо автомобили.

Една от бронираните машини той е кръстил на нашата планина - „Рила 8 х 8“, тъй като се гордее, че е българин.

За да се произведе една такава машина, той сподели, че е работил 5 години заедно с много фирми, с които си сътрудничи.

„Създава се по изисквания на НАТО, той се класифицира по няколко основни параметра – балистична защита, бомбена защита, възможността му да преодолява различни препятствия – водни, окопи, и накрая, не на последно място – самата огнева мощ на машината. Една такава машина струва от порядъка на 5 млн. евро“, заяви Антон Стефов.

Той допълни, че не изнася машини за Украйна.

За събитията от 11 септември 2001 г., които се отразяват добре на бизнеса му, той каза, че дотогава геополитическите сили, като че ли са вярвали в едно дългогодишно мирно съществуване, което няма как да стане нито сега, нито занапред.

По думите му локалните конфликти тепърва предстоят и това е само началото.

Според него е важно ние да защитим държавата си и да не очакваме, че някой отвън ще дойде и ще ни защити, защото всеки си гледа първо собствения си интерес.