Ще мутира ли коронавируса след безконтролното си и трагично преминаваме през втората по население страна в света? Случващото се в Индия е трагедия от невиждан мащаб от избухването на коронакризата преди 15 месеца.

Борба за всяка глътка въздух. Абсолютна невъзможност за прием в болници. Молитви за кислород, но и кислород няма. COVID-19 започна своето зловещо преминаване през Индия и нейното население от един милиард и 400 милиона души.

„От сутринта съм реагирал на 6 повиквания. Нито едно не беше за пациент. Всички бяха повиквания за транспортиране на телата на загиналите“, казва шофьорът на линейка Ракеш Саркари.

Снимка: Reuters

На ден се разболяват над 400 000 души, като това са официалните данни. Неофициалните - никой не може да каже. На всеки час загиват 153. До този момент общият брой на заразените е 22 милиона, а смъртните случаи са повече от 230 000.

„В момента извършваме работата, на която само Господ има право. Кой да бъде спасен и кой не. Ние не сме избрани за това. Ние сме просто човешки същества, но в момента сме принудени да правим този избор. Обстановката е много обтегната. В момента искам почивка, поне от един час, защото ме очакват още 28 часа работа“, обяснява д-р Рохан Агарвал.

И тук идва голямата ирония на днешния свят. В Индия се намира най-големият производител на ваксини, какъвто е Серумния институт. Но ваксини за Индия надали скоро ще има достатъчно. Въпреки призивите, че ако не бъде поставен под контрол, вирусът може да мутира опасно.

Снимка: Reuters

Доверието в премиера Нарендра Моди спадна рязко, въпреки че беше един от най-харесваните лидери в света от народа си.

COVID кризата в Индия вече има отражение в световната икономика. Пристанищата по света не допускат индийските плавателни съдове. Но индииците не се вълнуват от това, защото в момента те се борят за всяка глътка въздух.