Родители търсят отговори за трагичната смърт на дъщеря си след тригодишно разследване за склоняване към самоубийство. Едва тази есен те научават, че ще трябва да заплатят десетки хиляди левове за съхранение на тялото в клиниката по съдебна медицина през годините.

На 27 януари 2020 г. 29-годишната Виолета Чернаева от Русе е намерена мъртва в апартамента си в София. Основната версия е самоубийство.

Снимка: bTV

Виолета няма тежки проблеми в живота, имала е успехи като дизайнер, предстояло ѝ е да започне нова работа.

Прокуратурата назначава експертиза на тялото в Клиниката по съдебна медицина към Александровска болница. Данни за убийство не са установени и месец след смъртта от държавното обвинение връчват на родителите постановление, че тялото вече не е необходимо за целите на разследването.

Бащата на младата жена Петър Чернаев възразява. Иска повторна експертиза, защото смята, че анализът пропуска важни за истината детайли.

Снимка: bTV

Прокуратурата приема, но почти година по-късно, вместо да представи заключения, отново приканва тялото на Виолета да бъде освободено от клиниката.

Чернаев настоява за поисканите изследвания пред главния прокурор, но септември тази година се съгласява да прибере тялото - иначе ще последва служебно погребение.

Тогава от клиниката към „Александровска“ му искат 26 000 лева за почти 3-годишен престой на тялото, разказва бащата.

Дни по-късно все пак му предават покойната и обясняват, че тепърва изчисляват цената за престоя, както и от кого ще искат парите - от семейството или от прокуратурата. Към момента таксата за съхранение на тяло там е 20 лева на ден, уточняват за bTV от болницата.

Снимка: bTV

„На близките не е представян официален финансов документ за дължими такси за съхранение на тялото. До настоящия момент такъв е изготвян и представен единствено на разследващите органи. Лечебното заведение не е предприело действия за събиране на дължимите суми за съхранение на тялото. Конкретни действия в тази посока биха могли да бъдат предприети едва след събиране на всички относими доказателства по случая и след вземане на нарочно решение в тази връзка“, посочват от Алескандровска болница.

Пълният отговор на Университетска болница „Александровска“:

От прокуратурата отговарят:

Снимка: bTV

„Прокуратурата поема разноските по съхранение на тялото, докато то е нужно за целите на разследването. След като е било освободено през 2020 година, финансовите задължения следва да се обсъждат между роднините и болницата. От 2020 г. до февруари 2023 г. Софийска районна прокуратура не е била уведомена, че тялото не е погребано. Едва през 2023 г. в СРП е дошло писмо от Клиниката по съдебна медицина, в което се казва, че тялото все още се съхранява от тях“, посочват от държавното обвинение.

Пълният отговор на Софийската районна прокуратура:

Възниква въпросът - как така от 2020 година насам прокуратурата не е знаела за тялото, след като с постановлението от 05.04.2022 година, наблюдаващият прокурор е одобрил „допълнителна съдебномедицинска експертиза на трупа на починалата“.

Снимка: bTV

Разследването за склоняване към самоубийство продължава с психиатриатични експертизи на свидетели.

Интервюто на Петър Чернаев в предаването "120 минути" гледайте тук: